13/7/2015
O τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ περιγράφει τις ευθύνες που φέρει ένα ισχυρό κράτος απέναντι σε ένα ασθενές. Επικρίνει τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ αλλά και τη στρατηγική Τσίπρα.
Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις τελείωσαν και τώρα έρχεται η ώρα των έργων αλλά και του απολογισμού. Για τη Γερμανία έναν πρώτο απολογισμό κάνει ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ ΄Ετσντεμιρ. Ο ΄Ετσντεμιρ θεωρεί ότι η γερμανογαλλική συνεργασία μέσα στην ΕΕ, που είχε υπαρξιακή σημασία μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει de facto τελειώσει ή τουλάχιστον αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, που ίσως να σηματοδοτεί δραματικές αλλαγές στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική.
Η ευθύνη μεγάλων χωρών
Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο περίφημο κείμενο του Β. Σόιμπλε για ένα «light Grexit» και επικρίνει με τρόπο δριμύτατο τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αλλά όχι μόνο. «Έχουμε τον Σόιμπλε, που επιδιώκει τον ευτελισμό ενός κράτους μέλους της ΕΕ και έχουμε μια καγκελάριο, επικεφαλής ενός συνασπισμού που αποτελεί το 80% της γερμανικής βουλής, η οποία προφανώς από φόβο δεν μπορεί να ελέγξει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της και διακινδυνεύει όσα ο Αντενάουερ, ο Κολ και η ίδια η Γερμανία πρεσβεύουν».
Ο Τζεμ ΄Ετσντεμιρ όμως δεν φείδεται επικρίσεων και προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης Τσίπρα. «Και για να το πω ξεκάθαρα, η στρατηγική του Τσίπρα δεν είναι μόνο απορίας άξια, αλλά προκαλεί και οργή, επειδή ανέβασε το τίμημα για την Ελλάδα ακόμη υψηλότερα. Ήταν λανθασμένη και επικίνδυνη. Εμείς το λέγαμε πάντα πολύ καθαρά. Η υιοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών είναι σωστή, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί ο εξευτελισμός της χώρας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δόμησης μιας άλλης Ευρώπης με επίκεντρο μελλοντικά το Βερολίνο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των σχέσεων μεταξύ εταίρων».
Ο Τζεμ ΄Ετστεμερ θυμάται με ευγνωμοσύνη το παράθυρο ευκαιρίας που επέτρεψαν οι άλλες χώρες να ανοίξει για τη Γερμανία και που οδήγησε εν τέλει στη γερμανική επανένωση. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ένα μεγάλο κράτος δεν πρέπει να ασκεί ηγετικά καθήκοντα υποβαθμίζοντας άλλες χώρες καθώς και ότι η νυν γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καλά δείγματα γραφής. «Δεν είμαι βέβαιος ότι οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να πηγαίνουν τόσο μακριά, που να απονομιμοποιούν de facto ένα ολόκληρο κοινοβούλιο», είπε. «Γιατί είδαμε τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου και ο Τσίπρας οφείλει την εκλογική του νίκη, μεταξύ άλλων, στην πολιτική λιτότητας».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου