6/7/2015
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να προτάξει το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος, υπογράμμισε στην DW o οικονομικός αναλυτής Γενς Μπάστιαν, συνιστώντας μετριοπάθεια σε Ελλάδα και ΕΕ.
Το χθεσινό εμφατικό «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα δημιουργεί νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της. Ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 περίπου χρόνια στην Αθήνα, ομολογεί ότι ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι μία τόσο ευρεία πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε τους όρους λιτότητας των δανειστών.
Όπως εκτίμησε μιλώντας στο μικρόφωνο της DW, «είναι μία προσωπική νίκη για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, που συνιστά και μία σαφή διαπραγματευτική επιλογή για τον ίδιο, όμως θα πρέπει τώρα να προσέξει ώστε να μην υπερτιμήσει αυτή τη νίκη, αλλά πρώτα από όλα να σταθμίσει τα πράγματα με τρόπο ώστε να προτάξει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών έναντι των συμφερόντων του κόμματός του, το οποίο πέτυχε μία ομολογουμένως ξεκάθαρη νίκη».
Οι έξωθεν παρεμβάσεις ενίσχυσαν το «όχι»
Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι η τελική διαφορά μεταξύ του «όχι» και του «ναι» εξέθεσε πλήρως τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που είχαν προβλέψει οριακή μάχη. 246 Έλληνες οικονομολόγοι είχαν παρακινήσει με ανοιχτή επιστολή τους προ ημερών τους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ του «ναι», προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit. Μάταια, όπως αποδείχθηκε. Παρόλα αυτά, όπως εκτίμησε ο Γενς Μπάστιαν, το χθεσινό αποτέλεσμα δεν συνιστά νίκη της ιδεολογίας επί της λογικής και επισήμανε ότι η εκτίναξη της ανεργίας και το «ροκάνισμα» του πραγματικού τους εισοδήματος εξόργισε πολλούς ανθρώπους.
«Επιπλέον πολλοί Έλληνες δεν ανέχτηκαν τις παρεμβάσεις, για παράδειγμα, του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς, οι οποίοι παρενέβησαν ξεκάθαρα στο δημοψήφισμα. Πολλοί το θεώρησαν ανάρμοστο και έτσι ενισχύθηκε το στρατόπεδο του ‘όχι'», σημείωσε ο Γενς Μπάστιαν.
Ο Γερμανός αναλυτής έστρεψε το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα και στα πιεστικά χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως υπογράμμισε, «θα είναι αρκετά δύσκολο, αλλά αυτή είναι και η πολιτική πρόκληση μετά από αυτήν την συντριπτική νίκη. Η μετριοπάθεια είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική. Όχι μόνο για την Ελλάδα. (…) Και η ευρωπαϊκή πλευρά πρέπει να διαβουλευθεί και να σκεφθεί να επιδείξει ευελιξία – και πιθανόν ένα σχέδιο Β».
Πηγή Dutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου