Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΔΝΤ: Βιώσιμη λύση για το χρέος με επιμήκυνση μέχρι 95 χρόνια


11/10/2015

Οι όροι συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους δανειστές αλλά και την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στην πολιτική τους και στις αποφάσεις που έλαβαν τον περασμένο Ιούλιο και αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους.

Τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, την Πέμπτη, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, την Παρασκευή, καθόρισαν τους όρους του παιχνιδιού και περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν.

Η Κρ. Λαγκάρντ συνέδεσε άμεσα την πορεία των μεταρρυθμίσεων με την αναδιάρθρωση και ο Π. Τόμσεν είπε ότι έχουν παράλληλη πορεία. «Όπως και να ειπώθηκε», τόνισε ενημερωμένη πηγή, «δεν αλλάζει το νόημα. Αντίθετα πρόκειται για απόλυτα συνεννοημένη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος».

Το Ταμείο αναφέρεται σε δύο άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, και ζητά τα εξής:

1. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εισαχθούν στην ελληνική νομοθεσία και να εφαρμοστούν άμεσα. Η αναφορά γίνεται, ανάμεσα στα άλλα, στο Ασφαλιστικό, στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, στον δημοσιονομικό τομέα και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

2. Γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, που θα το καταστήσει βιώσιμο. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί επιμήκυνση μέχρι και 95 χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ δεν θα υποχωρήσει και δεν μοιράζεται την αισιοδοξία που πηγάζει μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, οι οποίοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Στο Ταμείο φέρουν βαρέως το γεγονός ότι δεν επέμεναν στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, στο οποίο αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές αρχές. Μάλιστα, και η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που σήμερα ζητά γενναία ελάφρυνση του χρέους, τότε, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είχε εκφραστεί και δημόσια εναντίον της αναδιάρθρωσης.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι διαφωνίες του Ταμείου με τους Ευρωπαίους δανειστές θα ενταθούν, ενώ θα είναι σκληρό και προς την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Στη σημερινή συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ανοικτά θέματα. Η γενική διευθύντρια, που θα συνοδεύεται από τον κ. Τόμσεν και άλλους συνεργάτες της, αναμένεται να εξηγήσει στον Έλληνα υπουργό ότι η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για την πολυπόθητη αναδιάρθρωση, την οποία υποστηρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Τσακαλώτο, υποστήριξε την Ελλάδα στο θέμα της αναδιάρθρωσης, αλλά και αυτός από την πλευρά του επέμενε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πέραν των συγχαρητηρίων για τον επαναδιορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιου επαίνεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δέσμευσή του στην εξεύρεση ενός εποικοδομητικού τρόπου ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και εντός της Ευρωζώνης,

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη Λίμα του Περού, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στην τήρηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσής του. Όπως το ΔΝΤ, έτσι και οι Αμερικανοί δείχνουν τον παράλληλο δρόμο της αναδιάρθρωσης με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πως ο κ. Λιου σημείωσε ακόμη (στον κ. Τσακαλώτο) ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνεχή επικοινωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση και συχνά μιλά, ακόμα και στο κινητό της, με τον κ. Λιου. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής δείχνουν την κοινή πορεία των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, και ειδικά τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και του χρέους.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Αμερικανοί πιστεύουν στην ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Τόμσεν διαφώνησε δημόσια με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα, και ο οποίος υποστήριξε ότι η ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ βρίσκονται σε συμφωνία και εργάζονται σε μια λύση που προβλέπει τον περιορισμό της εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Για το ΔΝΤ είναι ξεκαθαρισμένο και αποδεδειγμένο ότι το ελληνικό χρέος, που είναι σημαντικά μη βιώσιμο, θα κορυφωθεί σε σημείο υψηλότερο του 200% του ΑΕΠ. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς την ελάφρυνσή του.

Για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, υποστήριξε ότι οι ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμοστούν, από μόνες τους δεν αρκούν. Θεωρεί, λοιπόν, ότι απαιτείται ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να ελαφρυνθεί το χρέος της.

Η τελευταία θέση του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκε στους Ευρωπαίους από τον κ. Τόμσεν, είναι η εξής: Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα «μια εξαιρετικά μεγάλη επέκταση τόσο της περιόδου χάριτος όσο και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων» ως «τρόπαιο» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου