13/11/2015
Τουλάχιστον 3.460 άνθρωποι έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο
Τουλάχιστον 660.770 από τους συνολικά 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη από τις αρχές του χρόνου υποδέχτηκε η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι οριακή, με χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και βρέφη, να κοιμούνται στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τους 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες που αφίχθησαν από τον Ιανουάριο, οι 660.700 έφτασαν πρώτα στη χώρα μας ενώ άλλοι 142.400 στην Ιταλία.
Δραματικός είναι και ο απολογισμός των ψυχών που έχουν χαθεί στη θάλασσα από τις αρχές του χρόνου, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.460 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου.
«Με το χειμώνα προ των πυλών, οι συνθήκες υποδοχής και ο διαθέσιμος χώρος παραμένουν ανεπαρκείς» δήλωσε ο Άντριαν Έντγουαρντς σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πολλοί άνθρωποι –μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά αλλά και βρέφη- ζουν εκτεθειμένοι στα στοιχεία.
Πάνω από το 50% των μεταναστών και προσφύγων που υπολογίζεται ότι έφτασαν φέτος στην Ελλάδα, «πάτησαν» για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος στη Λέσβο.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι το νησί βρίσκονται περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί είναι ικανές για να φιλοξενήσουν μόλις 2.800 ανθρώπους.
Παρότι οι ευρωπαϊκές αρχές υπολόγιζαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιχειρούσαν να διανύσουν τη Μεσόγειο θα μειωνόταν λόγω του χειμώνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 3.300 άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα του Νοεμβρίου.
«Η Λέσβος είναι το επίκεντρο της κρίσης» ανέφερε η Νταϊάν Γκούντμαν, η αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας για την Ευρώπη. Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο αρκετά κρίσιμη» ενώ τόνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εργάζεται σκληρά για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών της στο νησί από 30 άτομα σε 40.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως το 62% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες από τη Συρία, το 23% προέρχονται από το Αφγανιστάν και το 7% από το Ιράκ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου