13/9/2016
Ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Άσελμπορν δήλωσε πως η Ουγγαρία θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ΕΕ μετά από τις συνεχείς παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ. Αποστάσεις παίρνουν το Βερολίνο αλλά και πολιτικοί αναλυτές.
Η πρόταση του Λουξεμβούργιου υπ. Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν για αποπομπής της Ουγγαρίας από την ΕΕ εξόργισε την Βουδαπέστη. «Ο Άσελμπορν είναι υπερόπτης και απογοητευτικός» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Έχει εδώ και καιρό αποκλείσει τον εαυτό του από τους πολιτικούς που μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά» συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στο Βουκουρέστι ΜΤΙ.
Ο Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt δήλωσε πως «Όποιος κατασκευάζει τείχη ενάντια στους πρόσφυγες πολέμου ή όποιος παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα έπρεπε προσωρινά ή και για πάντα να αποκλεισθεί από την ΕΕ». Και οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν σωρεία σχολίων στην Γερμανία.
«Πέρασαν οι εποχές της ευγένειας – τώρα όλα στη φόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών μιας μικρής αλλά πλούσιας χώρας της ΕΕ τα βάζει με την Ουγγαρία. Πρέπει να μαζεύτηκε πολύ οργή το καλοκαίρι και τώρα ξέσπασε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ποτέ καλό» υπογραμμίζει ο Αντρέας Μάγερ Φάιστ, πολιτικός αναλυτής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Δεν υπάρχει η νομική βάση
Την άποψη πως η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τον προσωπικό του φίλο Ζαν Άσελμπορν. «Δεν είναι δική μου δουλειά να δείξω την πόρτα σε ένα μέλος της ΕΕ» δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει πως «από την άλλη πλευρά μπορώ να καταλάβω σχετικά με την Ουγγαρία πως κάποιοι χάνουν την υπομονή τους με τις συνεχιζόμενες διενέξεις μεταξύ της Κομισιόν και της ουγγρικής κυβέρνησης». Παρόμοια είναι και η θέση του Μάνφρεντ Βέμπερ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Ζαν Άσελμπορν, δεν είναι μόνο ατυχείς για κάποιους αλλά δεν έχουν και νομικά ερείσματα. Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες δεν προβλέπουν σχετικές διατάξεις για την αποπομπή ενός κράτους – μέλους της ΕΕ. Επιτρέπουν μόνο πως σε περίπτωση «σοβαρών και διαρκών παραβιάσεων» των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ μπορεί να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου. Η Κομισιόν πάντως αρνήθηκε μέχρι στιγμής να πάρει θέση στο θέμα.
Η Ουγγαρία ακολουθεί μια ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό κατασκευάζοντας φράχτες στα νότια σύνορά της ενώ αρνείται πεισματικά την εφαρμογή ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Στις 2 Οκτωβρίου η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν προτίθεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με θέμα την έγκριση της πολιτικής της ή όχι. H Eυρώπη άραγε ενώπιον μιας νέας δοκιμασίας;
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου