Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ανησυχίες για την εξαγορά της Monsanto από την Bayer


15/9/2016

Η χημική εταιρεία Bayer εξαγόρασε την αμερικανική αγροχημική και βιοτεχνολογική εταιρεία Monsanto για 59 δισεκατομμύρια ευρώ. Σκεπτικισμός και αντιδράσεις για την εξαγορά.

Πρόκειται για μια ιστορική εξαγορά με μεγάλες ευκαιρίες αλλά και πολλά ρίσκα. H γερμανική χημική εταιρεία Bayer εξοπλίζεται ενόψει της ραγδαίας ανάπτυξης στον γεωργικό τομέα και για τον λόγο αυτό εξαγόρασε την αμερικανική αγροχημική και βιοτεχνολογική εταιρεία Monsanto. Το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν 59 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την εξαγορά αυξάνεται γενικότερα και η ταχύτητα των συγχωνεύσεων σε αυτόν τον τομέα. Στο τέλος θα μπορούσαν τέσσερις μόνο όμιλοι να μοιράζονται την αγορά των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της πτώσης των τιμών βασικών γεωργικών προϊόντων όπως είναι το σιτάρι αλλά και της πίεσης για περιορισμό των δαπανών. Η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις δεδομένης της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της γης θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Παράλληλα η επιφάνεια που μπορεί να δομηθεί παραμένει αμετάβλητη.

Ο επικεφαλής της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι προτίθεται να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία. Και η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι σήμερα γερμανικός όμιλος δεν προσέφερε τόσα πολλά χρήματα για την εξαγορά μιας εταιρείας.


Μια αμφιλεγόμενη συμφωνία

H συμφωνία όμως ήταν από την αρχή αμφιλεγόμενη. Η Monsanto εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής στην Ευρώπη εξαιτίας των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων που εμπορεύεται. Κριτική επίσης ασκείται στην αμερικανική εταιρεία για τον άσχημο τρόπο συναλλαγών με τους πελάτες της. Εκτός αυτού η Monsanto εμπορεύεται την εξαιρετικά αμφίβολη ουσία γλυφοσάτη που βρίσκεται στα ζιζανιοκτόνα και θεωρείται ύποπτη για πρόκληση καρκίνου. Ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη γερμανική βουλή επικρίνει την αμερικανική εταιρεία λέγοντας πως «τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και τα ζιζανιοκτόνα δεν είναι το μέλλον της γεωργίας αλλά επικίνδυνες τεχνολογίες». Εκτός αυτού η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα ότι συγκεντρώνεται περισσότερη δύναμη σε λιγότερα χέρια με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στους παραγωγούς και στους καταναλωτές.

Οι αγρότες σε πολλές περιοχές ανησυχούν εξαιτίας της πτώσης των τιμών ενώ η κρίση στη Βραζιλία φαίνεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα την διεθνή αγορά. Επιπλέον η διαρκής ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται να μην εξελίσσεται το ίδιο δυναμικά όπως στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι λόγοι πιέζουν τις εταιρείες σε συγχωνεύσεις, οι οποίες με την σειρά τους πιέζουν τον γεωργικό τομέα. Ωστόσο πότε πριν δεν ήταν καλύτερο το επενδυτικό τοπίο για τις εταιρείες, οι οποίες παίρνουν πιστώσεις πάρα πολύ εύκολα και φθηνά. Σ' όλο τον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες φοβούμενες τον χαμηλό πληθωρισμό προμηθεύουν με φρέσκο και φθηνό χρήμα τις επιχειρήσεις.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου