Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Η Κομισιόν υιοθετεί το σχέδιο για το Brexit


3/5/2017

Η Κομισιόν υιοθέτησε το σχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής, το οποίο καθορίζει τη θέση των κρατών μελών της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ην. Βασίλειο για το Βrexit που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Το σχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Μαΐου από το Συμβούλιο της ΕΕ, καλύπτει τις τρεις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρώπη. Πρόκειται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στα άλλα κράτη μέλη, το χρηματοδοτικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης στο Βόρεια Ιρλανδία.

 Όπως ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σε σχέση με τα τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στην υπόλοιπη Ευρώπη, η συμφωνία πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων, δηλαδή των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, ενώ θα καλύπτει τη διαμονή, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση.


Το κόστος του Brexit ανάμεσα στα 60 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ

Για το κόστος της εξόδου, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι δεν πρόκειται για επιβολή τιμωρίας στους Βρετανούς επειδή φεύγουν, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στο παρελθόν και ισχύουν σήμερα. Ο διαπραγματευτής δεν προσδιόρισε το ακριβές ποσό, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας συμφωνημένης μεθοδολογίας, ωστόσο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες το τοποθετούν γύρω στα 60 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι πρώτα θα πρέπει να πετύχουμε μεγάλη πρόοδο στη διαπραγμάτευση για την έξοδο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις σχέσεις της επόμενης μέρας, ενώ εκτίμησε ότι εάν πάνε όλα καλά οι συζητήσεις αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά το φθινόπωρο.

Ο διαπραγματευτής δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για όλες τις επιλογές, δηλαδή συμφωνία ή για διαφωνία.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου