Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ζάεφ: Η λύση θα πρέπει να είναι «οριστική» και «βιώσιμη»


22/2/2018

Σε εκδήλωση του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι μια συμφωνία για το όνομα θα πρέπει να προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της κάθε πλευράς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συμμετείχε μαζί με το Γερμανό υφυπουργό Μίχαελ Ροτ το βράδυ της Τετάρτης σε συζήτηση στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, το οποίο πρόσκειται στo SPD.  Σε αυτό το οικείο περιβάλλον ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ παρουσίασε το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κεντρικό σημείο αναφοράς ήταν ή επίλυση του προβλήματος του ονόματος.

Στην εισαγωγική ομιλία ο Μίχαελ Ροτ εξήρε τις προόδους που σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Ζάεφ. Αυτές οι αλλαγές αφορούν τόσο τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών όσο και τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αν και ενθάρρυνε την Αθήνα και τα Σκόπια να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης, ο κ. Ροτ συνέστησε να μην επιδιώξουν στις διαπραγματεύσεις να θέσουν κόκκινες γραμμές. Παράλληλα όμως προειδοποίησε κατά κάποιο τρόπο την ΠΓΔΜ πως χωρίς την επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ.


Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα ο κ. Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα «θετικό μομέντουμ» ώστε να ξεπεραστεί μια αντιπαράθεση για το όνομα που διαρκεί 26 χρόνια.

Με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν τον Ιανουάριο στο Νταβός σε σειρά μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ως ένδειξη καλής θέλησης αλλά και ως ένα μήνυμα ότι δεν έχει «αλυτρωτικές βλέψεις», η κυβέρνησή του άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και σε «Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας».

Από την πλευρά της η Ελλάδα συμφώνησε να «ξεμπλοκάρε» τη διαδικασία για την επικύρωση της δεύτερης φάσης της «Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΕΕ με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να της δώσει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της «Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου» και να αναπτύξει δραστηριότητες ώστε να ανοίξει η διάβαση στην περιοχή των Πρεσπών, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτή την περιοχή, επεσήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.


«Η Αριστερά επιδεικνύει θάρρος»

Μολονότι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αριστερά στις δύο χώρες επιδεικνύει «θάρρος» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατέστησε σαφές πως το ζητούμενο των προσπαθειών που καταβάλουν οι κυβερνήσεις είναι να καταλήξουν σε « τελική λύση που θα είναι οριστική και βιώσιμη» και η οποία «θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της κάθε πλευράς.» Δεν αρκεί όμως να συμφωνήσουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά να πρέπει να πεισθούν οι πολίτες.

Η κυβέρνησή του πάντως γνωρίζει ότι πριν από την ένταξη θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ. Πιθανώς αυτό το δίλημμα να θέσει ο κ. Ζάεφ σε δημοψήφισμα στους πολίτες της χώρας του, που κατά 80% εκφράζονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ: Χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί ούτε στον ένα ούτε στον άλλο οργανισμό.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου