21/2/2018
Με κάθε ευκαιρία παρουσιάζονται ως νησίδες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά παρ’ όλα αυτά δεν γίνονται δεκτές στη ζώνη του Σένγκεν. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία παραμένουν τα «αποπαίδια» της Ευρώπης.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα επανέφερε το ζήτημα Σένγκεν σε πρόσφατη συνέντευξή της που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η πολιτικός ζητά να σταματήσουν οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ και να ενταχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία στη ζώνη του Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το αίτημα της Ζαχαρίεβα δεν αποτελεί κάτι καινούργιο αφού από το 2011 πολιτικοί από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία επαναφέρουν με επιμονή και σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτό το ζήτημα. Κάθε φορά το αίτημά τους απορρίπτεται λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει και την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ζώνη του Σένγκεν δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας του γερμανικού πληθυσμού. Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος εάν αναλογιστεί κανείς «τη διαφθορά και το μεγάλο πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος» στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σένγκεν με συνοριακούς ελέγχους…
Το περασμένο φθινόπωρο και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε την προσχώρηση όλων των χωρών της ΕΕ στη ζώνη του Σένγκεν. Παράλληλα η καγκελάριος χαρακτήρισε «συνετή προσέγγιση» την πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ενταχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία γρήγορα στη ζώνη του Σένγκεν. Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. «Είναι απόλυτα σωστό να συνεχίσουν να γίνονται έλεγχοι στα επίμαχα τμήματα των εσωτερικών συνόρων μέχρι η προστασία των εξωτερικών συνόρων να γίνεται όπως την φανταζόμαστε» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.
Στο μεταξύ όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να μετριάζει τις παλαιότερες δηλώσεις του. Πρόσφατα χαιρέτισε την πρόοδο της Ρουμανίας στο πεδίο της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου ταυτόχρονα όμως δήλωσε ότι Κομισιόν δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες εξελίξεις, αναφερόμενος στη δικαστική μεταρρύθμιση στη Ρουμανία. Η νέα μεταρρύθμιση δίνει, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη δικαιοσύνη.
Σήμερα στη ζώνη του Σένγκεν ανήκουν 25 χώρες, 22 εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΕ. Ωστόσο από την αρχή σχεδόν της προσφυγικής κρίσης πραγματοποιούνται έλεγχοι σε διάφορες χώρες-μέλη, όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία και σε επιβάτες από την Ελλάδα.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου