21/2/2018
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανέθεσαν στην Κομισιόν να αποτιμήσει τον αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης, δηλαδή αν θα λειτουργήσει εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κατά πόσον θα είναι συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ.
Την αντίδρασή της στη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει προσεκτικά η Ε.Ε., αφού πρώτα αποτιμήσει τον αντίκτυπό της και εξακριβώσει κατά πόσον παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζήτησαν χθες το θέμα, στο πλαίσιο του Ecofin, αλλά απέφυγαν να επανέλθουν στην απειλή αντιποίνων όσο ακόμη δεν είναι σαφές πώς και πόσο θα επηρεάσει η μεταρρύθμιση Τραμπ τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Αιτία του προβληματισμού των Ευρωπαίων είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στο 20% από το 35%.
Μιλώντας χθες στο Reuters, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανέθεσαν στην Κομισιόν να αποτιμήσει τον αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης, δηλαδή αν θα λειτουργήσει εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κατά πόσον θα είναι συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ. «Δεν κρίνουμε το δικαίωμα της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει την εταιρική φορολογία στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Λε Μερ, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η Ε.Ε. ανησυχεί για το ενδεχόμενο διπλής φορολόγησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά και για το αν η νέα φορολογία στις ΗΠΑ θα παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ. Ερωτώμενος αν η Ε.Ε. προτίθεται να υποβάλει καταγγελία στον ΠΟΕ, ο κ. Λε Μερ απάντησε ότι «θα περιμένουμε πρώτα τα συμπεράσματα της Κομισιόν και μετά θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε». Αφησε, πάντως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε ανάλογους τόνους και ο Γερμανός ομόλογός του, Πίτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι «ως ύστατη λύση θα επιμείνουμε να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του ΠΟΕ». Ο Γερμανός υπουργός προσέθεσε ότι το ζητούμενο είναι να μη μεταφερθούν οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και να μην αντιστραφούν οι επενδυτικές ροές εφόσον «είναι σημαντικό να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη». Εξέφρασε, τέλος, την πρόθεση της Ε.Ε. να «κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ανάλογη ήταν η ανησυχία που εξέφρασε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, ωστόσο, προσέθεσε ότι η Ε.Ε. «θα ανταλλάξει εκ νέου απόψεις με τους Αμερικανούς φίλους μας» όταν θα έχει αποτιμήσει τους κινδύνους. Χθες ήταν η δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες που απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ. Είχε προηγηθεί προ ολίγων ημερών η κριτική της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ όλων των χωρών ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων δαπανών, που είναι τόσο αναγκαίες για τις οικονομίες. Τον Δεκέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι σημαντικότεροι επίτροποι της Ε.Ε. έγραψαν επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, στην οποία εξέφραζαν ανησυχία για το ενδεχόμενο να υποστούν διπλή φορολόγηση οι ευρωπαϊκές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Στην απάντησή του ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι μετά τη μεταρρύθμιση το αμερικανικό φορολογικό σύστημα απλώς εναρμονίζεται με εκείνα των εμπορικών εταίρων της χώρας, ενώ τηρεί, παράλληλα, τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Σε ό,τι αφορά το πότε θα έχει η Ε.Ε. σαφέστερη εικόνα της κατάστασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι θα έχει αποτιμηθεί πλήρως η κατάσταση την άνοιξη και προσέθεσε πως «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ενδεχόμενα αντίποινα». Πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, πάντως, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον, μέσω του Έλληνα εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι η Ε.Ε. «είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση που πληγούν οι εξαγωγές της από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους των ΗΠΑ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου