Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Δεν φταίνε μόνο οι Βορειοκορεάτες


16/6/2018

Το θέμα που απασχολεί τον γερμανικό τύπο είναι οι σχέσεις της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών στη Σιγκαπούρη.

Η εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Ευθύνες για την τελευταία κλιμάκωση δεν φέρουν μόνο οι Βορειοκορεάτες. Ήταν διπλωματικά αδέξιο εκ μέρους των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις ακριβώς σε αυτή τη φάση της προσέγγισης. Οι ΗΠΑ όφειλαν να τις αναστείλουν, αντί να κάνουν τη διένεξη πιο περίπλοκη κι αυτό χωρίς λόγο. Είναι απίθανο ο Κιμ Γιονγκ Ουν να ακυρώσει όντως τη Σύνοδο Κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση στη Σιγκαπούρη αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τον ηγέτη της Β. Κορέας να μιλήσει με έναν αμερικανό πρόεδρο επί ίσοις όροις. Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς πολλά από αυτή τη συνάντηση. Ο Κιμ δεν πρόκειται να αποκηρύξει ποτέ τελείως τα πυρηνικά όπλα - είναι η ασφάλεια ζωής του».


Ο δάσκαλος του πόκερ

Για το ίδιο θέμα η Berliner Zeitung επισημαίνει: «Ένας από τους βασικούς κανόνες του πόκερ είναι ότι δεν αφήνεις ποτέ τον αντίπαλο να δει τα χαρτιά σου. Όπως φαίνεται, ο κομμουνιστής ηγέτης στην Πιονγιάνγκ κατέχει αυτό το παλιό αμερικανικό παιχνίδι πολύ καλύτερα απ' ό,τι ο πρόεδρος στο Λευκό Οίκο. Με ευγενικές χειρονομίες και αόριστες υποσχέσεις οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες τον πιο ισχυρό άνδρα του κόσμου σε μια κατάσταση γλυκιάς ζάλης, την οποία ακολουθεί τώρα ένα παγωμένο ντους. Η διεξαγωγή της Συνόδου στη Σιγκαπούρη που παρουσιάστηκε από τον Τραμπ ως το γεγονός του αιώνα, είναι ξαφνικά μετέωρη. Δύσκολα μπορούν να εξακριβωθούν τα πραγματικά κίνητρα της ξαφνικής αυτής αλλαγής στη διάθεση του βορειοκορεάτη ηγέτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφερε να εκθέσει τον αυτοαποκαλούμενο μετρ των deal».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου