Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Νέα γραμμή από το κόμμα της Μέρκελ για ΔΝΤ και ρύθμιση χρέους


1/6/2018

Των Guy Chazan και Mehreen Khan

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Μέρκελ διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης, αν επιμείνει σε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Κρίσιμες συναντήσεις στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των G7.

Το συντηρητικό κόμμα της Αγκελα Μέρκελ δεν επιμένει πλέον το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μια αποφασιστική αλλαγή που αντανακλά την ανησυχία για την απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για την πολιτική προϋπολογισμού, Eckhardt Rehberg, δήλωσε στους Financial Times πως «με την επιμονή του ΔΝΤ για ευρείας κλίμακας ελάφρυνση για την Ελλάδα –μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα».

«Το ερώτημα είναι: μήπως είναι πολύ υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;», πρόσθεσε.

Η στροφή στη Γερμανική θέση, τουλάχιστον στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU, η οποία έχει μεγάλη επιρροή, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να διευκολυνθούν οι ύστατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο περιθώριο της συνόδου των G7 στον Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετέχει στη συνεδρίαση, όπως επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Αν και η Ελληνική οικονομία επέστρεψε σε μια μέτρια ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο, η χώρα παραμένει εξασθενημένη λόγω του βάρους των 248 δις. ευρώ που χρωστά στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Το Ταμείο έχει συμφωνήσει επί της αρχής να παράσχει στην Ελλάδα μια μικρή πιστωτική γραμμή 1,6 δις. ευρώ, όμως ήθελε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παράσχουν περισσότερη σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση χρέους προτού κάνει κάποια οικονομική δέσμευση. Ωστόσο, η Γερμανία και οι βορειοευρωπαίοι σύμμαχοί της αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις, φοβούμενοι πως θα χάσουν οι φορολογούμενοί τους.

«Το ερώτημα είναι αν πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ με μια συνεισφορά μόλις 1,6 δις. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δις. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», είπε ο κ. Rehberg. «Είναι ένας συμβιβασμός».

Ωστόσο, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να επιμένει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «απαραίτητη», τρεις μήνες πριν την σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίσλερ της Βρετανικής Κολούμπια, τη Δευτέρα το αργότερο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει πως το Ταμείο δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσει και στη συνέχεια να εξετάσει το ελληνικό του πρόγραμμα. Πρωτεύουσες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του Βερολίνου και της Χάγης, είναι ανοικτές στην πιθανότητα το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται στο θέμα της Ελλάδας, χωρίς όμως να παρέχει χρήματα στη διάσωση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά η πολιτική κρίση της Ιταλίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην ικανότητα της Ελλάδας να αντλήσει περισσότερα χρήματα από τις αγορές όταν βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Αυτό θα καθιστούσε  τον ρόλο του ΔΝΤ ακόμα πιο κρίσιμο στο να πειστούν οι νευρικοί επενδυτές πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει φερέγγυα.

Γερμανοί νομοθέτες επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελληνική διάσωση από το πρώτο πακέτο διάσωσης της χώρας το 2010. Όντας επιφυλακτικός ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χορήγηση διασώσεων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπεισε τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές πως η «σφραγίδα» του ΔΝΤ θα έδινε αξιοπιστία σε ένα πρόγραμμα που αφορούσε σε εκατομμύρια ευρώ από χρήματα Γερμανών φορολογούμενων.

Το Γερμανικό κοινοβούλιο συμφώνησε να στηρίξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δις. ευρώ, που διαπραγματεύτηκαν οι ηγέτες της ΕΕ το 2015, υπό τον όρο ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει.

Μέρος της διαμάχης μεταξύ ορισμένων μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ αφορά στη διαφορά απόψεων ως προς το πόσο βιώσιμο είναι το χρέος της Ελλάδας, με τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας απ’ ότι είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν συμφωνούμε με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου», δήλωσε ο κ. Rehberg. «Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και η Επιτροπή απέχουν σε ότι αφορά τις υποθέσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας». Σημείωσε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών θεσμών «συνεχίζονται».

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου