4/6/2018
Βαριές καταγγελίες σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απηύθυναν χθες βουλευτές του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της γειτονικής Ιταλίας. Η ΕΚΤ κατηγορείται ότι τον προηγούμενο μήνα μείωσε δραστικά το ποσοστό των ιταλικών ομολόγων στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών (ή ποσοτικής χαλάρωσης), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εκτόξευση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού της γειτονικής χώρας στα ύψη και δημιουργώντας αφόρητες πιέσεις στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης από τους ευρωσκεπτικιστές.
Η ΕΚΤ αγόρασε, συγκεκριμένα τον Μάιο, ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 3,6 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αν και μεγαλύτερο ονομαστικά σε σχέση με το αντίστοιχο που αγοράστηκε τον Ιανουάριο ή τον Μάρτιο, ήταν ως ποσοστό των συνολικών μηνιαίων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ το χαμηλότερο από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2015.
Αντιστοιχούσε μόλις στο 15% του συνόλου των ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, όταν το ποσοστό των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων έφτασε το 28%.
Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι η μείωση του ποσοστού των ιταλικών ομολόγων στο σύνολο των αγορών της δεν σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά με το γεγονός ότι ένα τεράστιο ποσό γερμανικών ομολόγων ωρίμαζε τον Απρίλιο και έπρεπε να επανεπενδυθεί στην αγορά και τον Μάιο.
Σημείωσε μάλιστα ότι εξίσου χαμηλά ήταν τον προηγούμενο μήνα -στο σύνολο των αγορών της- και τα ποσοστά των ομολόγων άλλων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, όπως της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Ωστόσο, αρκετά στελέχη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Λίγκας, Κλάουντιο Μπόργκι, τόνισε στους Financial Times ότι από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των αποδόσεων και των σπρεντ. Κατά συνέπεια, «χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της».
«Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πόσο χρέος αγόρασε σε σχέση με το φυσιολογικό η Τράπεζα της Ιταλίας και η ΕΚΤ. Μήπως οι αγορές τους υποχώρησαν;» τουίταρε στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Κάρλα Ρουόκο.
«Η ΕΚΤ και οι ιταλικές τράπεζες επιβράδυναν, αν δεν ανέστειλαν, τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων και αυτό πρόσθεσε πίεση στα σπρεντ», σημείωσε από την πλευρά της η ομόλογή της, Λάουρα Καστέλι, στη Haffington Post, συμπληρώνοντας ότι «η ποσοτική χαλάρωση αποδυναμώθηκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν να είναι ισχυρή για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ε.Ε.».
Ας σημειωθεί ότι το σπρεντ των ιταλικών 10ετών ομολόγων (διαφορά απόδοσης έναντι των γερμανικών) άγγιξε την προηγούμενη Τρίτη τις 338 μονάδες από 115 μονάδες βάσης στα τέλη Απριλίου, χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών.
Την ίδια ημέρα, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων πέντε ετών για βραχυπρόθεσμο δανεισμό έξι μηνών.
Τα ίδια είχε κάνει και με την Ελλάδα
Να τονιστεί ότι η ΕΚΤ έχει παίξει επανειλημμένα εκβιαστικά παιχνίδια σε βάρος κυβερνήσεων που δεν «ταιριάζουν» στα χνώτα της.
Ένα ανάλογο παιχνίδι πίεσης παίχτηκε -για όσους θυμούνται- σε βάρος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στις αρχές του 2015, όταν η ΕΚΤ έκοψε το waiver (εξαίρεση) που επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται από το ευρωσύστημα με εχέγγυο τα μη διαβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα.
Ήταν η απαρχή στραγγαλισμού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησε στα capital controls και τον συμβιβασμό του τρίτου μνημονίου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου