Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Τέλος στο QE τον Δεκέμβριο βάζει η ΕΚΤ


15/6/2018

Μετά τον Σεπτέμβριο, η αγορά ομολόγων περιορίζεται από τα 30 στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα και σταματούν εντελώς στα τέλη Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς. Στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2019.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Μετά τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά οι αγορές θα τερματιστούν.

Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις τρέχουσες προσδοκίες για μια πορεία διαρκούς προσαρμογής.

Με τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής διατηρείται ο τρέχων διευκολυντικός, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής που θα διασφαλίσει τη συνεχή διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

H προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη του Μ. Ντράγκι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου