Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη προβλέπει η Ε.Ε.


13/7/2018

Σε σημαντική αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και των κρατών-μελών της προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη ως βασικά αίτια την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, κυρίως το 2018, επηρεάζει όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ιταλία, η οποία προβλέπεται ότι θα έχει φέτος τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με τη Βρετανία). Για την Ελλάδα, η πρόβλεψη παρέμεινε αμετάβλητη.

Η Κομισιόν προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ανέλθει το 2018 στο 2,1%, ενώ τον Μάιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,3%. Για το 2019, η πρόβλεψη διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 2%. Πέρυσι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,4%, επίδοση που ήταν η καλύτερη από το 2007. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 1,7% το 2018 και το 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη περιλάμβανε πληθωρισμό στο 1,5% φέτος και 1,6% του χρόνου. Υπενθυμίζεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». «Η αρνητική αναθεώρηση του ΑΕΠ συγκριτικά με τον Μάιο δείχνει ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως (στην περίπτωση) των αυξανόμενων εμπορικών τριβών με τις ΗΠΑ, μπορεί να περιορίσει την εμπιστοσύνη και να έχει επιπτώσεις για την ανάπτυξη», σχολίασε χθες ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις. «Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές, μόνο θύματα», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Και οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα επιβραδυνθούν φέτος και το 2019 συγκριτικά με το 2017, με την αρνητική αναθεώρηση να είναι υψηλότερη στην περίπτωση της Γερμανία, της Ιταλίας και της Γαλλίας, και μικρότερη για την Ισπανία. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ότι πως θα αναπτυχθεί το 2018 και το 2019 με ρυθμό 1,9%, ενώ τον Μάιο η Κομισιόν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,3% και 2,1%, αντίστοιχα. Πέρυσι η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%. Η γαλλική οικονομία προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί το 2018 και το 2019 με ρυθμό 1,7%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν ανάπτυξη 2% και 1,8%, αντίστοιχα. Πέρυσι η γαλλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%. Για την Ιταλία, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, η αρνητική αναθεώρηση είναι οδυνηρή, τη στιγμή που η Ρώμη έχει αρχίσει να πιέζει να της δοθεί από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Η Κομισιόν αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος στο 1,3% από 1,5% που είχε προβλέψει τον Μάιο. Για το 2019, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,1%, ενώ το 2017 είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό αναμένεται να αναπτυχθεί η ισπανική οικονομία, η οποία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 2,8% το 2018 και κατά 2,4% το 2019. Η κυπριακή οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί. Θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019, όσο είχε προβλεφθεί και τον Μάιο.

Ανάπτυξη 1,9% για Ελλάδα

Η Κομισιόν διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του Μαΐου για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,9% φέτος και επιτάχυνση στο 2,3% το 2019. «Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2018. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου του 2017 ήταν προσωρινή και πως το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 2,3%, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών. Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στις επενδύσεις, οι οποίες αυξάνονται χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων, λέει η Κομισιόν. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται πως θα συνεχίσει να είναι υποτονική, ενώ θα εξασθενήσει με την πάροδο των μηνών η ισχυρή συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ. Η ισχυρή τάση ανόδου της απασχόλησης (ενισχύθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο) αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλο το έτος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου