21/12/2018
Η Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων. Πλήθος σχολίων επίσης για την ανακοίνωση Τραμπ περί απόσυρσης των Αμερικανών από τη Συρία.
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την ΕΕ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Σε ερώτηση αν θεωρεί πλέον ότι επικρατεί πολιτικός ανορθολογισμός αναφέρει: «Στην Ευρώπη είχαμε αλλαγή του πολιτικού προσωπικού μεταξύ άλλων και συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Για παράδειγμα στη Ρουμανία η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2017 είχε μέσα σε δύο χρόνια 75 υπουργούς. Αυτό δεν συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα. Όταν έρχονται στην εξουσία οι λαϊκιστές στην καλύτερη περίπτωση δεν κομίζουν τίποτα. Κατά κανόνα όμως καταστρέφουν. Κάποιοι μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα».
Για τον Γιοχάνες Χαν ένα άλλο σημαντικό θεσμικό θέμα στην ΕΕ που πρέπει να συζητηθεί είναι η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Η εισαγωγή της πλειοψηφικής αρχής είναι ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για την Ευρώπη. Σε πολλά πεδία, για παράδειγμα στη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιρειών, ισχύει αυτή η αρχή. Αυτό παραλύει την Ευρώπη».
Αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια ο Επίτροπος Διεύρυνσης παρατηρεί ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι η επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους δικαίου στην περιοχή, ώστε αυτές οι χώρες να έρθουν στο επίπεδο της ΕΕ και να έχουν μια πραγματική προοπτική ένταξης. Τα Βαλκάνια είναι ακόμα εύθραυστα. Η ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής». Πότε όμως τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ; «Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των ενταξιακών όρων η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αλλά και η ΠΓΔΜ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει».
Ωστόσο επισημαίνει ότι μολονότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία, το «2025» που είχε προσδιορίσει η Κομισιόν ως πιθανή ημερομηνία ένταξης είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη κι ως ενδεικτική ημερομηνία, ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να θεωρείται αξιόπιστη. «Το 2030 φαντάζει πολύ μακρινό για να παρακινηθούν οι υποψήφιες χώρες και να εντείνουν τις προσπάθειές τους».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου