Σάββατο 13 Απριλίου 2019

"Και μετά η Ελλάδα θα μας στείλει την Τρόικα..."


13/4/2019

Σχολιασμός μεταξύ σοβαρού και αστείου από αρθρογράφο του Der Spiegel: "Ενώ η άλλοτε ένδοξη βιομηχανία μας οδεύει πιο βαθιά προς την κρίση, η ελληνική οικονομία ανθεί όλο και περισσότερο. Μα είναι δυνατόν;"

Πολλά έχει γράψει ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Τόμας Φρίκε για την ελληνική κρίση. Παλαιότερα αρθρογραφούσε στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ενώ τα τελευταία χρόνια τον διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του  DER SPIEGEL. Τώρα επιστρατεύει μία δόση ειρωνείας, αλλά και υπερβολής, με τον εύγλωττο τίτλο "Και μετά η Ελλάδα θα μας στείλει την Τρόικα...". Χαρακτηριστικό απόσπασμα: "Ωραίες ήταν εκείνες οι εποχές. Όταν, αναστατωμένοι, λέγαμε στους Έλληνες ότι στην οικονομία δεν έχουν καταφέρει τίποτα, εκτός από το να μαζεύουν ελιές. 'Οτι έχουν ένα αποτυχημένο κράτος. Ότι πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους όπως κι εμείς- αν φυσικά είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά βέβαια εκείνοι προτιμούν να λιάζονται. Και να κάνουν τα κόλπα τους. Κάτι που άλλωστε προκύπτει από αναλύσεις στα προπύργια της διανόησης, όπως η εφημερίδα Bild".

Εμφανής η χιουμοριστική προσέγγιση, αλλά δεν τελειώνει εδώ. "Αξίζει τον κόπο να αντλήσουμε διδάγματα, πριν αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους Έλληνες. Δεν πρόκειται για αστείο, αν αναλογιστούμε τα νεότερα στοιχεία. Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με πέρσι- ένα θεαματικό ποσοστό. Και η πτώση φαίνεται να επιταχύνεται", εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής. Την ίδια στιγμή, αναφέρει, "η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη κρίση, αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από την αντίστοιχη γερμανική. Και ενώ για εμάς οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω και πέφτουν κάτω από το 1%, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε βελτιωμένη πρόγνωση για την Ελλάδα, προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος". Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αναλυτή, "έχουν τελειώσει πλέον τα παλαιά γυμνάσια ενός Σόιμπλε, σύμφωνα με τα οποία αποκαλούνταν μεταρρυθμίσεις οι ανηλεείς περικοπές στα νοσοκομεία και στις συντάξεις- κάτι που μέχρι το 2016 συνέχιζε να επιδεινώνει την κρίση, καθώς στραγγάλιζε την εσωτερική ζήτηση στην οικονομία".


Νέα εποχή και νέες ...φιλοδοξίες Σολτς

Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαδεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο οποίος παραμένει πιστός στο δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αλλά θέτει πλέον δικές του προτεραιότητες, ενώ παρουσιάζει από τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2020. "Προϋπολογισμός με ρίσκα" επιγράφεται σχετική ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών "έχει αφήσει ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό". Πρόκειται για "εξοικονόμηση δαπανών, οι οποίες συνυπολογίζονται χωρίς να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί". Ο Σβεν κρίστιαν Κίντλερ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κατηγορεί ευθέως τον Όλαφ Σολτς ότι "εξωραΐζει στοιχεία του προϋπολογισμού".

Προς το παρόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και πραγματοποιεί ηγετική εμφάνιση, προβάλλοντας εαυτόν ως καγκελάριο εν αναμονή, όπως υποστηρίζει ανταπόκριση του DER SPIEGEL. "Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι βέβαια η Άνγκελα Μέρκελ", επισημαίνεται στο δημοσίευμα. "Αλλά έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, κάτι πρωτοφανές στα 60 και πλέον χρόνια της μεταπολεμικής γερμανικής ιστορίας. Κι έτσι ο Όλαφ Σολτς, αντικαγκελάριος και επικεφαλής του πιο σημαντικού υπουργείου, προβάλλει ως ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη εμπειρία, είτε γίνουν εκλογές κατά τα προβλεπόμενα το 2021, είτε γίνουν πιο νωρίς". Τις φιλοδοξίες του, παρατηρεί ο αρθρογράφος, επιδεικνύει ο Σολτς και στην Ουάσιγκτον: "Σε διαλέξεις ή συνεντεύξεις του δεν μιλάει για τους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη ή για τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Εστιάζει σε μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα: την άνοδο της Κίνας, τον ρόλο της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, τις διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit".


Νέα εποχή για το ΔΝΤ;

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει τα όσα συζητήθηκαν κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, διαβλέποντας την επιρροή, αλλά και την προσωπική σφραγίδα της Κριστίν Λαγκάρντ: "Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την πολιτική λιτότητας, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πολιτική για το κλίμα δεν λείπουν από την ατζέντα- άλλωστε δεν είμαστε απλώς θεματοφύλακες συναλλαγματικών ισοτιμιών και ισορροπιών, είμαστε πρωτοπόροι διανοητές. Αυτό είναι το Ταμείο της Κριστίν Λαγκάρντ: αρμόδιο για όλα τα μείζονα ζητήματα, λίγο πιο σοσιαλδημοκρατικό, πιο οικολογικό, με περισσότερες γυναικείες παρουσίες και πιο κοντά στην κοινωνία σε σχέση με το παρελθόν".

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου