Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Γαλλογερμανική διαμεσολάβηση στα Δυτικά Βαλκάνια


29/4/2019

Ρόλο διαμεσολαβητή επιχειρούν να αναλάβουν στα Δυτικά Βαλκάνια Γαλλία και Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ ευχαριστεί εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεισφορά του στη διευθέτηση της διαμάχης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στόχος της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Μακρόν είναι να επιστρέψουν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο στο τραπέζι του διαλόγου για τη διευθέτηση της μεταξύ τους διαμάχης. Το ζήτημα της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι και ζήτημα ευρωπαϊκής σταθερότητας, τόνισαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της συνόδου.

Μέρκελ και Μακρόν επισήμαναν ότι παρά την υποχρέωση που αισθάνονται έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι συνομιλίες στο Βερολίνο δεν αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των συμμετεχουσών χωρών, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κομισιόν.


Αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι στόχος των διαβουλεύσεων «δεν είναι να υπαγορεύσουμε λύσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα». Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να μην διογκώνονται τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους.

Στο σημείο αυτό η καγκελάριος παρέπεμψε στο παράδειγμα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για ένα ελπιδοφόρο και θαρραλέο βήμα που καταδεικνύει ότι οι μακροχρόνιες διαμάχες μπορούν να επιλύονται. Ευχαρίστησε μάλιστα ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπορίσοφ για τη συνεισφορά τους.


Δηλώσεις Βούτσις και Θάτσι

Η διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση στην ευρύτερη περιοχή και φαίνεται να κρίνει εν πολλοίς και το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμού και δήλωσε διατεθειμένος να ακούσει τις προτάσεις των υπολοίπων. «Εάν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις είμαι έτοιμος να τις ακούσω. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχω ακούσει καλύτερες προτάσεις. Σε περίπτωση που όντως υπάρχουν, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ανά πάσα στιγμή».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι από την πλευρά του τόνισε ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών. «Δεν θα συναινέσω ποτέ σε ανταλλαγή εδαφών. Δεν κάνω εμπόριο με τα εδάφη της Κοσοβάρικης επικράτειας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στηρίζει ενδεχόμενη «διόρθωση των συνόρων».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου