10/7/2019
Η πρόθεση Μητσοτάκη να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο στόχος για οικονομική ανάπτυξη αλλά και το μέγεθος του νέου υπουργικού συμβουλίου στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
«Κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις και τώρα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για ελάφρυνση του χρέους, γράφει η ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο "Ο Μητσοτάκης επιδιώκει πιο χαλαρούς όρους λιτότητας". Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι «το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές θα λέει λίγο πολύ ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τους υπερβολικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού για τους οποίους δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να συζητήσουμε και να αλλάξουμε τους όρους.
Κατά την άποψη των υπολοίπων Ευρωπαίων ωστόσο οι δεσμεύσεις της Αθήνας είναι αδιαπραγμάτευτες και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να μην χρειασθεί η Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια. Η νέα κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί τους όρους παράλογους και αντιφατικούς, διότι απομυζούν την οικονομία και παρεμποδίζουν την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου του 4%, που είναι απαραίτητος για να φθάσει το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης.
Στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο οι συνάδελφοί του στην ΕΚΤ αντιμετωπίζουν με σεβασμό, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και την αριστερά που τον απομόνωσαν, τον εξύβρισαν και τον χαρακτήριζαν φερέφωνο των συντηρητικών. Αναμένεται ότι ο Στουρνάρας θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Κ. Μητσοτάκη. "Νομίζω ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα αλλά και για τους δανειστές", δηλώνει στο Spiegel o διοικητής της ΤτΕ. "Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια και όχι τα πλεονάσματα", τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας και προσθέτει ότι "μια χαλάρωση των όρων λιτότητας θα συνέφερε και την Ελλάδα και τους δανειστές". Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται τέλος αισιόδοξος ότι τα capital control θα αρθούν πλήρως μέσα στο επόμενο εξάμηνο».
«Με αυτά τα ζητήματα πρέπει να ασχοληθεί ο Κ. Μητσοτάκης»
Η Handelsblatt παρατηρεί σε άρθρο που επιγράφεται «Με αυτά τα ζητήματα πρέπει να ασχοληθεί ο Κ. Μητσοτάκης»: Ο νέος πρωθυπουργός επωμίζεται βαριά κληρονομιά. Ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του πολλά άλυτα προβλήματα. Δημόσιοι οργανισμοί στο χείλος της χρεοκοπίας, ένας προϋπολογισμός εκτός ελέγχου, προβληματικές τράπεζες, προσφυγικά κύματα στο Αιγαίο και ένταση με την γειτονική Τουρκία. Κάθε μέρα μετρά, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκινά την πρωθυπουργική του θητεία ως διαχειριστής κρίσεων.
Υπό τον τίτλο «Προϋπολογισμός και Ανάπτυξη στην Αθήνα» η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Στην Ελλάδα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης. Με αφετηρία ιδεολογικά κριτήρια η κυβέρνηση Τσίπρα στάθηκε εμπόδιο σε τόσα επιχειρησιακά προγράμματα ή έργα υποδομής. Και μόνο ο τερματισμός αυτού του μποϋκοτάζ γεννά προσδοκίες. Μετά από χρόνια οικονομικού τέλματος και μόνο η διαδικασία εξόδου από αυτή την κατάσταση ίσως αρκεί για να δημιουργήσει ανάπτυξη. Οι Έλληνες απώλεσαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε ριζικές αλλαγές. Πολλοί δεν έχουν πλέον να χάσουν και πολλά με την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα θα βγουν κερδισμένοι».
Όπως και πολλές άλλες γερμανικές εφημερίδες έτσι και η Taz εξαίρει το γεγονός ότι περίπου τα μισά στελέχη της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη δεν προέρχονται από την συντηρητική παράταξη. Η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει μάλιστα λόγο για «Επανάσταση στα ελληνικά δεδομένα». Επισημαίνει ωστόσο ότι ήδη στο ξεκίνημα ο Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα «παραμένοντας πιστός στην παράδοση των προκατόχων του. Προεκλογικά υπόσχονταν ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια όμως στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου παίρνουν θέση τουλάχιστον 40 άτομα».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου