Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

"Έκσταση για ...φυσικό αέριο"


10/7/2019

Στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κύπρο αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός τύπος, επισημαίνοντας τη γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης, αλλά και τις εντεινόμενες τουρκικές απειλές.

"'Έκσταση για το φυσικό αέριο" επιγράφεται ανάλυση στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι "πολλές χώρες ερίζουν για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ισχυρούς εξαγωγείς (φυσικού αερίου). Την ίδια στιγμή η Τουρκία φοβάται ότι θα μείνει με άδεια χέρια και επενδύει στη σύγκρουση".  Σύμφωνα με τη Handelsblatt "η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα νέο, παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης για το φυσικό αέριο. Αυτό ξυπνά πόθους, όχι μόνο στα κράτη (της περιοχής), αλλά και σε πολυεθνικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Στην ανατολική Μεσόγειο επαπειλείται μία γεωπολιτική αντιπαράθεση. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης: η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία".


Τί ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία; Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί ότι "η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ανακηρύξει την ανατολική Μεσόγειο σε μία στρατηγικά σημαντική ζώνη. Η ίδια βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, καθώς η χώρα δεν διαθέτει δικά της κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι αναγκασμένη να τα εισάγει. Λόγω υποτίμησης της τουρκικής λίρας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, οι εισαγωγές έχουν γίνει πολύ πιο δαπανηρές. Επιπλέον η Τουρκία δεν επιτρέπεται να εισάγει πλέον πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου. Γι αυτό η Άγκυρα αναζητεί επιτακτικά δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντισταθμίσει με δικά της κοιτάσματα την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εισαγωγής. Τον περασμένο Μάιο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν στρατιωτικοί, υπηρεσίες ασφαλείας και οι πιο σημαντικοί υπουργοί υπό τον Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα. Πρόκειται για μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή, ότι η Τουρκία, εάν χρειαστεί, θα επιβάλλει τα συμφέροντά της με στρατιωτικά μέσα".

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL εστιάζει στις σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Όπως επισημαίνει, "η ΕΕ έχει ζητήσει επανειλημένα από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η Κύπρος θεωρεί παράνομες τις τουρκικές δραστηριότητες. Ωστόσο η Τουρκία θεωρεί ότι δραστηριοποιείται σε ύδατα που οριοθετούνται από τη δική της υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον θέλει να 'προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων', τους οποίους η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει στις αποφάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή".

Ποιά μορφή μπορεί να έχουν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας; H αυστριακή εφημερίδα Die Presse επισημαίνει ότι "σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε ένα πρώτο βήμα τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πάγωμα των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και περαιτέρω περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε ένα επόμενο βήμα θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον μεμονωμένων προσώπων, επιχειρήσεων ή και σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας".


Εργοστάσιο Volkswagen στην Τουρκία;

Ενώ αυτά συζητώνται στην Ευρώπη,  η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εργοστάσιο στην Τουρκία. Η σχετική απόφαση αναμένεται, πιθανώς, την Πέμπτη. Το ζήτημα σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Υπάρχουν καλοί λόγοι για κάτι τέτοιο: μεγάλη αγορά, επαρκές εργατικό δυναμικό, ισχυρή βιομηχανία προμηθευτών, περιορισμένο κόστος, εξαιρετικές δυνατότητες για εξαγωγές, μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη η οποία συνδέεται με την Τουρκία μέσω της Τελωνειακής Ένωσης. Αλλά υπάρχουν και σημαντικοί ενδοιασμοί. Ακόμη και το τουρκικό συνδικάτο μετάλλου Birlesik Metal Is εκφράζει αμφιβολίες και τονίζει ότι όσο η κυβέρνηση απαγορεύει τις απεργίες και υπονομεύει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, το 'ανθρώπινο κόστος' της επένδυσης είναι υπερβολικό".

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου