21/7/2019
Του Philip Stafford
Οι αντιδράσεις που εκφράζουν οι G7 για τα κρυπτονομίσματα κρύβουν τη θετικότερη στάση που τηρούν οι αγορές χονδρικής έναντι των ψηφιακών assets. Οι ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών και η «γκρίζα ζώνη» στη νομοθεσία.
Ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «τα έβαλε» την περασμένη εβδομάδα με τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin, λέγοντας πως «δεν είναι χρήματα» και πως δεν είναι «οπαδός».
Τώρα, οι υπουργοί Οικονομικών των υπολοίπων G7 βρίσκονται στην ασυνήθιστη θέση να συμφωνούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Την Πέμπτη εξέφρασαν ανησυχία πως τα ψηφιακά assets χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και εμπόριο ναρκωτικών.
Στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων -που συνήθως δεν ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με τις κρατικές παρεμβάσεις- θα μπορούσε να συγχωρεθεί ότι νομίζουν πως οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να καταστείλουν την ανάπτυξη των ψηφιακών assets στο πλαίσιο ενός πολέμου κατά της καινοτομίας. Όμως οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών είναι σχετικά περιορισμένες. Επικεντρώνονται στο προτεινόμενο project Libra του Facebook και άλλα κρυπτονομίσματα, στο πλαίσιο της επικέντρωσης στην προστασία των καταναλωτών.
Στις αγορές χονδρικής, όμως, τα ιδρύματα που θέλουν να εμπορεύονται assets που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, μάλλον λαμβάνουν διαφορετικά σήματα. Πιστεύουν πως οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να αισθάνονται πιο άνετα με αυτόν τον καινούριο κόσμο.
Τον τελευταίο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τον πρώτο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, ενώ η LedgerX κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ να εμπορεύεται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin και swaps τα οποία διακανονίζονται με το ψηφιακό νόμισμα.
Πρόκειται για μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή. Σημαίνει πως οι πελάτες θα πληρώνονται σε κρυπτονομίσματα όταν λήγει το συμβόλαιο, με τον ίδιο τρόπο που οι αγοραστές ενός future εμπορεύματος παίρνουν στη λήξη πετρέλαιο ή τρόφιμα. Άλλα χρηματιστήρια έχουν υποβάλλει αίτηση για να έχουν παρόμοια αντιμετώπιση για τα κρυπτονομίσματα και ελπίζουν πως θα λάβουν έγκριση.
Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως η στήριξη αυτή αγγέλλει την έλευση των fund managers και των τραπεζών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Άλλωστε οι πρόσφατες απότομες κινήσεις στις τιμές του bitcoin προσφέρουν στους traders μια σπάνια και καλοδεχούμενη αστάθεια σε μια κατά τα άλλα αδιάφορη αγορά.
Ορισμένοι αναμφίβολα θα δοκιμάσουν τα νερά. Το πρόβλημα όμως εξακολουθεί να είναι η εύρεση κάποιου που θα εμπορευτεί μαζί τους για λογαριασμό του πελάτη. Κατά τον νόμο, τα funds πρέπει να διατηρούν τίτλους με εξειδικευμένο θεματοφύλακα, και ο μεσίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει πως μπορεί να διαφυλάσσει τα assets, για παράδειγμα, από χάκερς.
Όμως ένα asset κρυπτονομίσματος δεν είναι απαραίτητα κάποιος τίτλος, νομικά μιλώντας. Είναι απλώς μια σειρά αριθμών και γραμμάτων. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανακτηθούν χαμένα ή κλεμμένα assets, ή ακόμα και να αποδειχθεί η κατοχή ή ο έλεγχος.
Η Annette Nazareth, εταίρος στη νομική εταιρεία Davis Polk και πρώην Επίτροπος της SEC, σημειώνει πως για τις τράπεζες, η διαπραγμάτευση assets κρυπτονομισμάτων είναι νομικά μια «γκρίζα» περιοχή. Αν δεν δείξουν πως μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες, δεν μπορούν να λάβουν έγκριση για τη δραστηριότητα αυτή, δηλώνει.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές άφησαν να εννοηθεί πως θα αισθάνονταν πιο άνετα αν οι μεσίτες απλώς κανόνιζαν συμφωνίες αντί να διακρατούν τους ψηφιακούς τίτλους.
«Γενικά, αυτή η δήλωση δεν επιλύει αυτές τις αβεβαιότητες», λέει η κα. Nazareth.
Παρά την κάπως πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις αγορές χονδρικής, οι εθνικές αρχές εξακολουθούν να θέλουν να ξέρουν ποιος φυλάει τους φύλακες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου