27/7/2019
Του Laurence Fletcher
Τι δείχνει η κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τα επιχειρήματα του Μάριο Ντράγκι και τα βασικά ερωτήματα των επενδυτών. Πώς διαβάζουν τις εξελίξεις αναλυτές.
Οι επενδυτές σε μετοχές θα πρέπει πιθανότατα να μην παρασυρθούν πολύ από τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην φαινομενικά ατελείωτη προσπάθειά της να σπρώξει τον πληθωρισμό υψηλότερα η ΕΚΤ την Πέμπτη υπαινίχθηκε περαιτέρω τόνωση μέσω κάποιου μίγματος μείωσης επιτοκίων και επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.
Στη θεωρία αυτό θα πρέπει να σημαίνει περισσότερη στήριξη για τις μετοχές στην Ευρώπη, καθώς η ρευστότητα θα οδεύσει προς τις χρηματοαγορές. Κάποιοι επενδυτές όμως θα απογοητευτούν.
Κατ’ αρχήν η επίδραση από μια νέα τόνωση είναι δύσκολο να καθοριστεί. Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχτηκαν μεγάλη ώθηση το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε το QE. Ο Stoxx 600, ένας ευρύς δείκτης της περιοχής έφτασε τις 415 μονάδες στα μέσα Απριλίου με κέρδη άνω του 20% από τις αρχές εκείνης της χρονιάς.
Μέχρι εκεί, όμως. Έκτοτε οι μετοχές δεν κινήθηκαν πολύ. Στην πραγματικότητα είναι ακόμα 6% χαμηλότερα από εκείνο το επίπεδο. Πράγματι, ο δείκτης είναι μόλις 14% υψηλότερα απ’ ότι στα τέλη του 2014, παραμονές του QE.
Βραχυπρόθεσμα, το πιθανό αντίκτυπο από μια ακόμα δόση QE είναι σαν «υπερδιέγερση μετά από κατανάλωση ζάχαρης», υποστηρίζει ο Ian Heslop, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών για την Merian Global Investors. Πέρα από αυτό το αντίκτυπο στις τιμές ενεργητικού «δεν είναι προφανές».
Μια ακόμα κρίσιμη ερώτηση είναι το τι μήνυμα θα στείλει στους επενδυτές ένας ακόμα γύρος ποσοτικής χαλάρωσης αναφορικά με την υγεία της υποκείμενης οικονομίας. Ο Μάριο Ντράγκι είπε την Πέμπτη ότι η εικόνα είναι μεικτή αλλά επιδεινώνεται, σημειώνοντας το χτύπημα στη βιομηχανία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Οι υπηρεσίες και οι κατασκευές είναι στιβαρές, προσέθεσε, ενώ η απασχόληση είναι σχετικά ισχυρή.
Ένας όμως ακόμα γύρος αγοράς ομολόγων, τόσο σύντομα αφότου σταμάτησαν οι νέες αγορές το Δεκέμβριο, θα δείξει ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν.
Ίσως το πιο δομικό ερώτημα: τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το QE στην οικονομική ανάπτυξη, πέραν, πιθανά, μιας βραχύβιας τόνωσης των μετοχών; Ο κος Ντράγκι ήταν ανένδοτος στην συνέντευξη τύπου για το ότι η προηγούμενη νομισματική τόνωση «έκανε τη δουλειά», στεκόμενος στον υψηλότερο πληθωρισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Υπάρχει, όμως, ένα ισχυρό επιχείρημα για το ότι οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική δεν μπορούν, συνολικά, να δημιουργήσουν περισσότερη οικονομική ανάπτυξη. Ενώ τα κόστη δανεισμού των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθούν θα υπάρχει επίσης μεγαλύτερη εσφαλμένη κατανομή κεφαλαίου σε λιγότερο κερδοφόρα σχέδια.
«Για κάθε μονάδα πίστωσης ή χρέους που παράγεται, η ικανότητα να δημιουργηθεί… ανάπτυξη συνεχίζει να μειώνεται», δηλώνει ο Graham Neilson, διευθυντής επενδύσεων στην Fulcrum Asset Management του Λονδίνου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι «σε ακατοίκητη περιοχή», λέει. «Η τόνωση είναι στα θετικά, αλλά η ανάπτυξη στα αρνητικά».
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί fund managers δελεάζονται να στραφούν προς αλλού. «Στις ΗΠΑ τα κέρδη αυξάνουν περισσότερο», υποστηρίζει ο George Cooper, επικεφαλής επενδύσεων στην Equitile Investments που έχει μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες των κεφαλαίων της στην Ευρώπη. «Οι αποτιμήσεις [στην Ευρώπη] δεν είναι εκκωφαντικά φθηνές».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου