15/11/2019
Τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Bank of America, μετά και το πρόσφατο ταξίδι στελεχών της στην Αθήνα, όπου είχαν συναντήσεις με την κυβέρνηση, τις τράπεζες, την ΤτΕ, τους επίσημους πιστωτές και αναλυτές.
Παράλληλα αναφέρεται στις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εκτιμώντας ότι η θετική πορεία τους θα συνεχιστεί, ενώ όσον τις τράπεζες η BofA επισημαίνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αναμένεται να συνοδευτεί από άλλα συστημικά μέτρα μέσα στο επόμενο 12μηνο. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος, αν και το ΔΝΤ είναι πιο επιφυλακτικό για το 2020, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στους στόχους.
Έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις φόρων, με την εφαρμογή τους να είναι σταδιακή, χωρίς να διακινδυνεύει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα, εξετάζονται οι δαπάνες προκειμένου να βρεθούν επιπλέον εξοικονομήσεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η BofA, είναι να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί χαμηλότερο πλεόνασμα για το 2021.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με την BofA, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη σταδιακή μείωση του βάρους της φορολογίας θα στηρίξει την ανάπτυξη, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, όπως εκτιμά, η Ελλάδα θα παραμείνει μια οικονομία με υψηλούς φόρους σε σχέση με τους ανταγωνιστές, άρα είναι απίθανο οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων από μόνες τους να είναι αρκετές για να φέρουν την Ελλάδα σε έναν δρόμο πολύ υψηλότερης ανάπτυξης. Σε αυτό, μεσοπρόθεσμα, θα βοηθήσει η αποφασιστικότερη πρόοδος σε μεγάλα επενδυτικά έργα και στις ιδιωτικοποιήσεις. Προς το παρόν, η BofA προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,7% φέτος και στο 2% το 2020.
Εάν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις.
Δύο προκλήσεις
Η BofA θεωρεί, πάντως, πως έχουν απομείνει δύο προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη είναι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία, και η δεύτερη είναι το πώς θα αυξηθεί η μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της χώρας, η οποία παραμένει χαμηλή.
Όσον αφορά τα ομόλογα, η θετική πορεία τους αναμένεται να συνεχιστεί χάρη σε τρεις παράγοντες: 1) στο συνεχιζόμενο κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές, με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ωφελούνται από την αυξημένη ρευστότητα στις αγορές και τον ΟΔΔΗΧ να αναμένεται να αυξήσει τα ομόλογα σε κυκλοφορία είτε με αντικατάσταση των εντόκων με ομόλογα είτε με την ανταλλαγή ομολόγων, 2) στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στην αναγνώρισή τους από τους οίκους αξιολόγησης και 3) στις αυξημένες πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν σύντομα να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει έναν αγοραστή «τελευταίου καταφυγίου» για τα ελληνικά ομόλογα.
Ο τραπεζικός κλάδος
Για τον τραπεζικό κλάδο, η BofA σημειώνει πως οι προοπτικές βελτιώνονται, αλλά παραμένει αρκετά επιφυλακτική λόγω διαρθρωτικών κινδύνων, οι οποίοι ενδέχεται να μην υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος της επενδυτικής απόφασης. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις δεν δείχνουν τόσο δελεαστικές μετά το έως σήμερα ράλι στις μετοχές. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών αποκάλυψαν στην BofA κατά τις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα ότι παραμένουν «προσεκτικά αισιόδοξοι», καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ περιμένουν τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής» (αν θα είναι μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα). Επίσης, όπως επισημάνθηκε κατά τις συναντήσεις, η εφαρμογή του «Ηρακλή» θα είναι το βασικό σημείο εστίασης στους επόμενους 12 μήνες και είναι απίθανο να συνοδευτεί από άλλα συστημικά μέτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί σωστά, το απόθεμα των NPLs θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 40 δις ευρώ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου