16/12/2019
Σπάνια μια Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα δεν προκάλεσε τόσα συναισθήματα απογοήτευσης, όσο αυτή που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στη Μαδρίτη. Μετά από 13μιση ημέρες διαπραγματεύσεων 26.000 συμμετεχόντων και παράταση 40 ωρών οι απεσταλμένοι 200 χωρών συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη, την οποία ο οικονομολόγος του κλίματος Ράιμουντ Σβάρτσε ονόμασε «καθαρά διακοσμητική λύση», απλά για να σωθούν τα προσχήματα και να μην φανεί η γύμνια των αποτελεσμάτων.
Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, κάνει λόγο για «την καταστροφή της Μαδρίτης». «Στην τελευταία ολομέλεια εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους. Η πρόεδρος της Διάσκεψης από την Χιλή Καρολίνα Σμιτ μπέρδεψε τα ντοκουμέντα, που επρόκειτο να τεθούν σε ψηφοφορία. Το ένα τεχνικό πρόβλημα ακολουθούσε το άλλο … Για μερικά λεπτά φαίνονταν ότι η Βραζιλία την τελευταία στιγμή θα τορπίλιζε την τελική Διακήρυξη, αλλά τελικά υποχώρησε. Οι σύνεδροι ενέκριναν τον συμβιβασμό στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Το χειροκρότημα δεν διήρκεσε ούτε δέκα δευτερόλεπτα». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ενώ η ΕΕ προσπαθούσε με πολύ κόπο να συμπεριλάβει στην τελική διακήρυξη μια έμμεση προειδοποίηση προς τις χώρες, πριν από την επόμενη η συνάντηση κορυφής να καταθέσουν φιλόδοξα εθνικά σχέδια για την προστασία του κλίματος …. άλλες χώρες δεν έδειχναν να βιάζονται. Η Βραζιλία, η Αυστραλία και ακόμη και οι ΗΠΑ, που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα βγουν οριστικά από τη Συμφωνία για το Κλίμα, φρέναραν τις διαπραγματεύσεις με όλες τις δυνάμεις τους. Δεν είναι όμως να απορεί κανείς. Και οι τρεις χώρες κυβερνώνται από εθνολαϊκιστές και διακηρυγμένους οπαδούς των ορυκτών καυσίμων».
Κατακραυγή για το αποτέλεσμα και από τις σελίδες της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ο αρθρογράφος παραδέχεται ότι οι διασκέψεις για το κλίμα δεν αποτέλεσαν ποτέ στο παρελθόν αφετηρία για ξαφνική δράση και ότι πάντα υπήρχαν εντάσεις ανάμεσα στον κόσμο «μέσα στη διάσκεψη» και σε αυτόν «έξω από τη διάσκεψη». «Ήδη πριν την έναρξη των εργασιών η τάφρος ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους ήταν μεγάλη, τώρα μετατράπηκε σε άβυσσο» επισημαίνει. «Το κλίμα μεταβάλλεται, αλλά οι χώρες μένουν αμετακίνητες. Είναι δύσκολο στη θέα αυτής της αβύσσου να μην απελπίζεται κανείς. Αλλά παραίτηση είναι η λάθος απάντηση. Όποιος παραιτείται, δεν μπορεί να παρακινήσει κανέναν πλέον»
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου