Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΤΑΙΠΕΔ: Εννιά δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις


28/1/2020

Ένα στα πέντε ευρώ των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που πραγματοποιούνται στη χώρα μας προέρχεται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφο, σχεδόν το 20% των ετήσιων ΑΞΕ προέρχεται από τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες πλέον συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός υπόβαθρου που θα καταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους πιο στέρεη και το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής ακόμη πιο αναπτυξιακό.

«Το πρόγραμμα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου που υλοποιεί το Ταμείο», σημειώνει σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του The Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο, «Ο κόσμος το 2020», ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, «προσελκύει σημαντικούς επενδυτές στην Ελλάδα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, πέρα από το έσοδο της κάθε ιδιωτικοποίησης». Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, από την ίδρυσή του το 2011 μέχρι σήμερα, έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 9 δις ευρώ, με συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία που υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ. Κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο ακολουθεί μια συνειδητή αναπτυξιακή επιλογή, σχεδιάζοντας και εκτελώντας διαγωνισμούς που θέτουν στους υποψήφιους επενδυτές δύο κυρίαρχους όρους: πρώτον, την εκτέλεση ενός προγράμματος υποχρεωτικών επενδύσεων –όπου είναι εφικτό– και, δεύτερον, την επίτευξη ενός θετικού αποτυπώματος στην κοινωνία. Επιπλέον, αξιολογεί και την παράμετρο της αειφορίας από τους νέους διαχειριστές της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Ξενόφος χαρακτηρίζει δημιουργική τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην τελική διαμόρφωση του master plan της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι αρχικά προβλεπόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκαν. «Στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το συνολικό τίμημα της παραχώρησης από τη Fraport προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ», αναφέρει ο κ. Ξενόφος, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα βρουν υποστήριξη, ώστε να ξεδιπλώσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών και των παραγόντων του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, το Ταμείο παρακολουθεί και ελέγχει την εξέλιξη των συμβάσεων, ώστε οι επενδυτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και προς όφελος των πολιτών.

Για φέτος τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένονται στα 2,4 δις ευρώ. Εκτός από την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που διαχειρίζεται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έπονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαίνουν προς αξιοποίηση. Ενδεικτικά είναι το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ιεράρχηση των 10 περιφερειακών λιμένων, ώστε σταδιακά να εκκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας με τη μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επίσης, ακίνητα όπως η «πρώην αμερικανική βάση Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου κλπ. υπόσχονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, σημαντική ανάπτυξη.

Πηγή

Ατυχής προσπάθεια να φανεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις της περιουσίας του δημοσίου είναι προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων η Ελλάδα έχασε τον έλεγχο του τουρισμού, με τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών έχασε τον έλεγχο της οικονομίας μιας και η παραγωγή εξαρτάται από τον τραπεζικό δανεισμό, με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου κλπ.) τον έλεγχο της δευτερογενούς παραγωγής μιας και οι βιομηχανίες στηρίζονται στην φθηνή ενέργεια για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα και με τις ιδιωτικοποήσεις τύπου καζίνο στο Ελληνικό και Σκουριές η Ελλάδα γίνεται τριτοκοσμική μιας και υποθηκεύει το μέλλον του περιβάλλοντος.

Το τίμημα είναι ελάχιστο.Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ενώ έχει πουληθεί (ή χαριστεί αν θέλετε) το Σύμπαν..

Οι ιδιωτικοποίησεις γίνονται λόγω του μοντέλου οικονομίας που επιβάλλουν οι Γερμανοί και όχι για το καλό της οικονομίας και των πολιτών. Οι πολίτες πιστεύουν ότι είναι προς το καλό τους γιατί νομίζουν ότι χρεοκοπήσαμε από τις δημόσιες δαπάνες (δηλαδή από τους δημόσιους υπάλληλους). Όμως οι ιδιωτικοποιήσεις στερούν έσοδα από το κράτος, τα οποία παλαιότερα κατευθύνονταν σε κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, μείωση της ανεργίας κλπ. Είναι ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο το οποίο φέρνει και καινούργιο κοινωνικό μοντέλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου