Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στουρνάρας: Βιώσιμο το χρέος με χαμηλότερα πλεονάσματα


5/2/2020

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν τοποθετηθεί υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης, κάτι που βοηθάει το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστήριξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2019.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε, μάλιστα, ότι αν μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2021, «δεν θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, με την παράλληλη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων».

«Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτρέψουν περαιτέρω μείωση της φορολογίας και ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων», είπε. «Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα έχει ευνοϊκές επιδράσεις στο δυνητικό προϊόν και στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, όπως «το υψηλό δημόσιο χρέος, το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας, το υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, η προβλεπόμενη δημογραφική επιδείνωση λόγω γήρανσης του πληθυσμού, ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα».

Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε μια σειρά προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων και «η ενιαιοποίηση του καθεστώτος αφερεγγυότητας, που η κυβέρνηση επεξεργάζεται και πρόκειται να εφαρμόσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2020».

Αυτό ήταν ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, καθώς αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής ατζέντας το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ο κ. Σταϊκούρας απηύθυνε έκκληση στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έως τις 30 Απριλίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την ένταξη στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συνολικά, 273 δανειολήπτες έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες στους όρους, είπε, έναντι 124 πριν από 4 εβδομάδες. «Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», σχολίασε. «Είναι ακόμη μικρό το ποσοστό, αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ο υπουργός μίλησε για «ολιστική προσέγγιση», για ενοποίηση των 8 διαφορετικών συστημάτων που υπάρχουν σήμερα, πρόσθεσε ότι θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου