4/2/2020
Ουσιαστικές αλλαγές στη σύμβαση για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική διεκδικεί η Eldorado Gold, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την «Ελληνικός Χρυσός» προκειμένου να επιμερίσει το κόστος ενός επενδυτικού σχεδίου το οποίο αποδεικνύεται πλέον πολύ ακριβό για να το αναλάβει μόνη της.
Η εξέλιξη δρομολογεί νέες αβεβαιότητες στην πολύπαθη επένδυση των μεταλλείων, για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία φέρεται να αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο που ενέκρινε το ελληνικό Δημόσιο το 2006 και τελεί στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο του 2004. Η «Ελληνικός Χρυσός» υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 22 Νοεμβρίου 2019 νέο επενδυτικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του 2004. Η κατάθεση του νέου επενδυτικού σχεδίου έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την κυβέρνηση που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε πολλαπλά επίπεδα με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα διευκολύνει την υλοποίηση της επένδυσης και θα διασφαλίζει παράλληλα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Επικεφαλής αυτών των διαπραγματεύσεων από καναδικής πλευράς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold και από ελληνικής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι σε αυτό το διάστημα συναντήθηκαν έξι φορές, με τελευταία την περασμένη Παρασκευή, ενώ συνεχή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το κλίμα που μεταφέρεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι πρόκειται για «σκληρές διαπραγματεύσεις», με τους Καναδούς μετόχους των μεταλλείων να θέτουν όρους που περιορίζουν την προστιθέμενη αξία του project για το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του να απαιτεί αντισταθμιστικά μέτρα.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει να διευκολύνει την επένδυση για να αποφύγει εκτός των άλλων και τον αρνητικό αντίκτυπο στο φιλοεπενδυτικό προφίλ της, χωρίς παράλληλα να υπαναχωρήσει σε πιέσεις και απαιτήσεις της πολυεθνικής που καταλήγουν σε μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση. Η στήριξη της επένδυσης είναι εξάλλου και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αφού θα μπορούσε να μην αποδεχθεί το αίτημα της εταιρείας για αναθεώρηση του μπίζνες πλαν και να καταγγείλει τη μεταξύ τους σύμβαση, διεκδικώντας μάλιστα και αποζημιώσεις. Βεβαίως, η καναδική εταιρεία από την πλευρά της επικαλείται για την αδυναμία υλοποίησης της μονάδας χρυσού εκ της οποίας εκπορεύεται και η ανάγκη του νέου μπίζνες πλαν, τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις του project με ευθύνη των ελληνικών αρχών και τη ζημία ύψους 1,5 δις ευρώ που έχει υποστεί από αυτή την αβεβαιότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εldorado Gold έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,5 δις ευρώ στα Μεταλλεία Χαλκιδικής όπου απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι.
Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων αλλά και της θέσης της κυβέρνησης αποδέχεται με δηλώσεις του στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Η κάθε πλευρά κάνει τη διαπραγμάτευσή της. Δεν θέλουμε να ασκήσουμε καμία πίεση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία win-win που να δώσει διέξοδο στην επένδυση αλλά και να διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», αναφέρει ο υπουργός. Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορούν τρία πεδία. Το περιβαλλοντικό, τις θέσεις εργασίας και τα έσοδα του Δημοσίου τα οποία όμως συνδέονται με 25 επιμέρους θέματα τα οποία αποτελούν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Πρόκειται για μια εξίσωση με 25 αγνώστους», τονίζει χαρακτηριστικά, τα οποία εξετάζονται από επιτροπές που έχουν συσταθεί μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η «Ελληνικός Χρυσός» μέσω του νέου μπίζνες πλαν προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της. Η «Ελληνικός Χρυσός» επικαλούμενη την αλλαγή ζητεί παράταση δύο ετών στην κατασκευή της μονάδας μεταλλουργίας, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες στην πλευρά του Δημοσίου. Σημειώνεται πως κατά το παρελθόν υπήρχαν εκτιμήσεις πως η Eldorado Gold ήθελε να γίνεται εκτός Ελλάδας ο διαχωρισμός του χρυσού. Αυτό θα μείωνε σημαντικά την προστιθέμενη αξία της επένδυσης για τη χώρα μας.
Ως αντιστάθμισμα αυτών το υπουργείο φέρεται να ζητεί αύξηση των τελών για το Δημόσιο (royalties), περισσότερες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και βέβαια δεσμεύσεις για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η «Ελληνικός Χρυσός» από την πλευρά της, η οποία βρίσκεται παράλληλα σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου, ζητεί διασφαλίσεις μέσω της τροποποίησης της σύμβασης για την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσης. Ο όρος αυτός φέρεται να έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι είναι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικός Χρυσός», δεδομένου του κακού προηγούμενου με τις αδειοδοτήσεις που συνοδεύει εδώ και χρόνια την επένδυση των μεταλλείων.
Ενδιαφέρον για συνεργασία από ελληνικούς ομίλους
Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής έχει εκφραστεί και από ελληνικούς ομίλους. Κύκλοι της Χαλκόρ επιβεβαιώνουν στην «Κ» το ενδιαφέρον τους για την παραγωγή χαλκού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, για το οποίο μάλιστα έχουν ενημερώσει σχετικά τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικός Χρυσός» συμμετέχει ήδη με ποσοστό 10% η «Ελλάκτωρ».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθέσει την αξιολόγηση του νέου μπίζνες πλαν της «Ελληνικός Χρυσός» στην Grant Thornton. Ο διεθνής οίκος καλείται επίσης να αξιολογήσει την έκθεση του οίκου Hatch που κατέθεσε στο υπουργείο η «Ελληνικός Χρυσός» ως συνοδευτική του νέου μπίζνες πλαν αλλά και να παραδώσει μια συγκριτική αξιολόγηση του νέου μπίζνες πλαν με το υφιστάμενο.
Η συγκριτική αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει αποτελέσματα ποσοτικής και ποιοτικής σύγκρισης, εκφρασμένα σε παραμέτρους και δείκτες συμβολής στην εθνική και τοπική οικονομία, οικονομικής απόδοσης σε επίπεδο εθνικής οικονομίας καθώς και άμεσης και έμμεσης επίδρασης στην περιφερειακή οικονομία και στην απασχόληση.
Οι εξελίξεις γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα της «Ελληνικός Χρυσός» δεν θα μπορούσαν να μείνουν στο απυρόβλητο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε δυνατό μέσο για να μπλοκάρει την επένδυση – σημαία του προεκλογικού του αγώνα. Για μεθόδευση της τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Χαλκιδικής κατηγορούν την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνουν λόγο επίσης για αδιαφανείς και εξπρές διαδικασίες ανάθεσης της σύμβασης αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία Grant Thornton και ζητούν από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, την πλήρη πολιτική αιτιολόγηση των αποφάσεών του και την κατάθεση του τροποποιημένου επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός», τα τελικά παραδοτέα της Grant Thornton και τις επιμέρους εισηγήσεις και τα σχέδια εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου