1/2/2020
Των Holger Schmieding και Kallum Pickering
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει καθοριστική σημασία για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η 70ετής διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, η οποία δημιούργησε μία περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη, κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. Σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο, στον οποίο οι δυνάμεις που ανέδειξαν τον Τραμπ και το Brexit παραμένουν ισχυρές, το επόμενο κεφάλαιο μπορεί να κρύβει αναταραχές. Με το Brexit το μερίδιο της Ε.Ε. στο παγκόσμιο ΑΕΠ υποχωρεί από 22,1% στο 18,8%.
Όσο η Βρετανία ήταν μέλος της Ε.Ε. είχε ευδοκιμήσει. Ενώ αποτελούσε ένα «άρρωστο» μέλος της Ευρώπης τη δεκαετία του 1970, στη συνέχεια μετατράπηκε σε μία από τις πιο ζωντανές και καλύτερα ρυθμισμένες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Επομένως, η Βρετανία θα διατηρήσει μετά το Brexit πολλά από τα στοιχεία που την καθιστούν ένα καλό επενδυτικό καταφύγιο και ένα μέρος εύρεσης εργασίας. Εκτιμούμε ότι η μικρότερη εισροή ταλαντούχων μεταναστών από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και η περιορισμένη πρόσβαση στη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της Βρετανίας από 2-2,1% σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο της τάξεως του 1,6-1,7%.
Το εύρος της ζημίας θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές διασυνοριακές σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. Έχοντας την ισχυρή υποστήριξη της πλειοψηφίας των Συντηρητικών στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα δεν θα παρατείνει την προθεσμία της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020. Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του 2020 η Βρετανία και η Ε.Ε. θα καταλήξουν απλώς σε μία απολύτως βασική συμφωνία για εμπόριο χωρίς τριβές και για στενή συνεργασία σε ορισμένους τομείς. Στον κλάδο των υπηρεσιών ενδέχεται να έχουμε μόνο προσωρινούς περιορισμούς, όμοιους με αυτούς που προετοιμάστηκαν το 2019, ώστε να αποτρέψουν τη ρήξη των σχέσεων σε περίπτωση άτακτου Brexit. Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρόκειται πιθανότατα να οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας πιο ήπιας οικονομικής σχέσης. Κρίνοντας από την επιμονή της Βρετανίας να παρεκκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενδέχεται η σχέση της με την Ε.Ε. να μοιάζει με τη σχέση που έχει με τον πολύ πιο απομακρυσμένο Καναδά. Ένα Brexit με συμφωνία μόνο στα βασικά ζητήματα θα μπορούσε να θέσει σοβαρά και επιζήμια εμπόδια στην εμπορική σχέση. Ωστόσο, η ζημία θα φανεί στο μέλλον, καθώς οι προσωρινές πρόχειρες λύσεις θα αποτρέψουν μία απότομη ρήξη.
Βέβαια, η Βρετανία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη ζημία μέσω εγχώριων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται περιορισμένο. Η Βρετανία θα μπορούσε εύκολα να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα να διορθώσει την αγορά ακινήτων. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα κερδίσει πολιτικούς πόντους, καταργώντας ορισμένες εξόφθαλμες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιμένουμε ότι η Βρετανία θα μετατραπεί σε Σιγκαπούρη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις δαπανών στην υγεία και στον γηράσκοντα πληθυσμό βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου