25/3/2020
Ενώ η Ιταλία συνεχίζει να παλεύει ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού αυξάνεται η διεθνής αλληλεγγύη με πολλές χώρες να προσφέρουν βοήθεια. «Μύθος ότι κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι», λένε Ιταλοί γιατροί.
Η Ιταλία έχει καταλάβει πλέον ότι για να βγει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει περιέλθει, θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος. Μετά από δυο μέρες μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, χθες οι νεκροί αυξήθηκαν και πάλι. 743 μέσα σε μόλις 24 ώρες, επιτείνοντας και πάλι την ανησυχία.
Τα περιοριστικά μέτρα ωστόσο άρχισαν να ισχύουν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και κατά συνέπεια υπάρχει ελπίδα ότι οι θετικές συνέπειες μπορεί να γίνουν αισθητές τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχίζοντας από την περιοχή της Λομβαρδίας.
Στο μεταξύ το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ξαναρχίσει και από σήμερα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των τεράστιων αποδοχών των παικτών. Παράλληλα η Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας προβλέπει ότι από αύριο θα κλείσει τουλάχιστο το 70% των επιχειρήσεων και βιομηχανιών της χώρας. Οι οικονομικές απώλειες είναι δηλαδή είναι ανυπολόγιστες και τα μέχρι τώρα κρατικά βοηθήματα κρίνονται ανεπαρκή. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Κόντε συνεχίζει να ζητά με έμφαση την υιοθέτηση ευρωομολόγων.
Διεθνής βοήθεια από τη Γερμανία μέχρι την Κούβα
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ιού υιοθετούνται ακόμη αυστηρότερα ιατρικά πρωτόκολλα για να περιοριστεί η μετάδοση από τους ασθενείς στους γιατρούς και το αντίστροφο. Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, οι ελλείψεις σε προστατευτικές μάσκες προκάλεσαν τη μόλυνση πολλών οικογενειακών γιατρών και είναι μια από τις αιτίες της μεγάλης εξάπλωσης της επιδημίας.
Την ίδια ώρα όμως αυξάνεται η διεθνής αλληλεγγύη. Μετά από τους πενήντα δυο γιατρούς και νοσοκόμους που έφτασαν από την Κούβα, η Κίνα στέλνει για τρίτη φορά επιστήμονες που έχουν ειδικευθεί στην καταπολέμηση του Covid 19. Η δε Γερμανία, όπου μεταφέρθηκαν ήδη οκτώ ασθενείς από την Λομβαρδία, είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να βοηθά.
Τέλος, υπάρχει ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο: στην πόλη του Μπέργκαμο, η οποία έχει δοκιμαστεί όσο καμία άλλη, τουλάχιστον 1.800 τριαντάρηδες δίνουν μάχη κατά της πνευμονίας εξαιτίας του κορωνονοϊού. «Το ότι κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι, είναι ένας μύθος, χωρίς καμία επιστημονική βάση», λένε οι εξαντλημένοι γιατροί της πόλης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου