Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Σε ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές λόγω της «βουτιάς» των μετοχών


8/3/2020

Καθώς οι αγορές μετοχών υποκύπτουν στην επιδημία του κορωνοϊού και επανέρχεται η ανησυχία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οδηγώντας σε γενικευμένη πτώση τις μετοχές, οι επενδυτές επιστρέφουν μαζικά στα ασφαλή καταφύγια. Oι δείκτες FTSE 100 του Λονδίνου, Xetra DAX της Φρανκφούρτης, FTSE MIB του Μιλάνου, ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης και CAC 40 του Παρισιού υποχωρούσαν χθες από 3% έως 4% αλλά και οι βασικοί δείκτες της Wall Street, S&P 500 και Dow Jones, έχαναν 2% και 1,5% αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, πάντως, κινούνται ανοδικά οι τιμές των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η τιμή του χρυσού εκτινάσσεται και η Τράπεζα της Ελβετίας παρεμβαίνει συστηματικά στις αγορές συναλλάγματος για να αναχαιτίσει τις ανοδικές πιέσεις στο ελβετικό φράγκο. Και στο μεταξύ φαίνεται πως αντιμετωπίζεται πλέον ως ασφαλές καταφύγιο ίσως η λιγότερο ασφαλής επένδυση, το bitcoin.

Με την αγορά να προεξοφλεί νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου διολισθαίνουν ήδη σε επίπεδα κάτω από το 0,7%, όταν μόλις στις αρχές του έτους βρίσκονταν στο 1,9%. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τη διετία 2008-2009. Την ίδια πορεία ακολουθούν οι αποδόσεις των δεκαετών του βρετανικού δημοσίου, που βυθίζονταν χθες στο 0,26%. Το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2016 από τη στιγμή που άρχισε να εξαπλώνεται η επιδημία σε περισσότερες χώρες. Από την αρχή της εβδομάδας η τιμή του έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 6%, ενώ χθες σημείωσε περαιτέρω άνοδο 1,1% φτάνοντας τα 1.690 δολάρια η ουγγιά και κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Goldman Sachs, μονίμως κερδισμένος στις μεγάλες κρίσεις, ο χρυσός φαίνεται πως «έχει ανοσία στον κορωνοϊό». Μιλώντας, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζέφρεϊ Γκούντλαχ τόνισε πως αυτή τη στιγμή η καλύτερη επένδυση είναι ο χρυσός. «Υπάρχει σίγουρα η δυναμική να φτάσει τα 1.700 δολάρια η ουγγιά, αλλά ίσως είναι ακόμη νωρίς», τόνισε στο Bloomberg ο Τζέφρεϊ Χάλει, αναλυτής της Oanda Corp, που, επίσης, αναμένει περαιτέρω εκτίναξη του πολύτιμου μετάλλου μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου η Kryptoszene.de, πλατφόρμα ενημέρωσης για τα κρυπτονομίσματα και τις επενδύσεις, αναφέρει εκτίναξη της ζήτησης για χρυσό. Και βέβαια, η μαζική στροφή των επενδυτών στο παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου ασκεί ανοδικές πιέσεις στο νόμισμα και εξωθεί την Τράπεζα της Ελβετίας σε συστηματικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν αυξηθεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της φτάνοντας τα 769 δισ. ελβετικά φράγκα. Είναι σαφές πως η τράπεζα αγοράζει μαζικά ξένα νομίσματα και ρίχνει στην αγορά ελβετικά φράγκα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανοδική πορεία του. Το νόμισμα της Ελβετίας πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ευρώ και από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας προκύπτει πως στη διάρκεια μόνον του περασμένου μήνα έριξε στην αγορά ποσά ύψους 5 δισ. ελβετικών φράγκων. Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS Group εκτιμούν ότι μέσα στον Μάρτιο η Τράπεζα της Ελβετίας θα μειώσει τα επιτόκιά της στο -1% από το -0,75%.

Αν, όμως, η άνοδος αυτών των παραδοσιακών ασφαλών καταφυγίων είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενη, η έκπληξη των ημερών είναι ο «ψηφιακός χρυσός», όπως είθισται πλέον να λέγεται το πλέον δημοφιλές από τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επιδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των επισκέψεων στις πλατφόρμες ενημέρωσης για τα κρυπτονομίσματα, καθώς και στα λεγόμενα χρηματιστήρια του είδους, έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%. Όπως επισημαίνει ο Ραφαέλ Λούλεϊ, αναλυτής της Kryptoszene, «αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση για επενδύσεις που έχουν όλο και λιγότερη φυσική παρουσία και η επιδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως έχει προκαλέσει αυτήν την εξέλιξη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου