6/4/2020
Έρχεται το ευρωομόλογο για τις οικονομικές επιπτώσεις από το νέο ιό; Πρώην υπουργοί και δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι το περιγράφουν χωρίς να αναφέρουν τη λέξη. Πρόταση Μητσοτάκη για αγορά πατέντας του εμβολίου από την ΕΕ.
Σημαντικά άρθρα στο σημερινό γερμανικό τύπο για το πώς η ΕΕ θα απαντήσει από κοινού στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως όλοι οι ηγέτες επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία. Επιλέγουμε καταρχήν άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ που υπογράφουν από κοινού δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, από δύο διαφορετικά κόμματα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ο Γιόσκα Φίσερ από τους Πράσινους. Και οι δύο συμφωνούν ότι καμιά από τις χώρες της ΕΕ δεν μπορεί – μόνη - να βγει αλώβητη από την κρίση. Προτείνουν δε η Γερμανία να μπει μπροστά και να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Οι ευθύνες της Γερμανίας
Οι δύο πρώην υπουργοί εξηγούν, γιατί οι ευθύνες της Γερμανίας είναι μεγαλύτερες. “Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είναι εκείνη με τα μεγαλύτερα κέρδη σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο (...) Ακόμη και στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Γερμανία κέρδισε χρήματα. Αυτό το γνωρίζουν οι γειτονικές μας χώρες και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Και γι αυτό, δικαίως, κατευθύνουν το βλέμμα τους στο τι κάνει η Γερμανία για να ενεργοποιήσει ένα κομμάτι της ευημερίας της, που απέκτησε συμμετέχοντας στην Ευρώπη”, υπενθυμίζουν οι Γκάμπριελ και Φίσερ, ανατρέχοντας στην αλληλεγγύη και ευμάρεια που βίωσε η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω της ένταξή της στην ΕΕ.
Αλλά τι προτείνουν ακριβώς οι δύο Γερμανοί πρώην υπουργοί Εξωτερικών για χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που υφίστανται τις περισσότερες επιπτώσεις από την κορωνοκρίση; Ένα πρόγραμμα από 3 σημεία: άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια σε μεσοπρόθεσμη βάση και εκτός κριτηρίων του Μάαστριχτ για την σταθεροποίηση της οικονομίας και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της καινοτομίας για την εξασφάλιση του οικονομικού και κοινωνικού μέλλοντος. “Η Γερμανία καλά θα έκανε να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα άμεσης βοήθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί να συνεχίζει την ιδεολογική διαφωνία ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο για το ευρωομολόγο ή κορωνο-ομόλογο. Ένα είναι σαφές: Ούτε η Ιταλία, αλλά ούτε και η Ισπανία είναι σε θέση να διαθέσουν τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια για την ανοικοδόμηση των χωρών τους αναλαμβάνοντας χρέη ως (μεμονωμένες) χώρες. Το βάρος του επιτοκίου, αλλά πιθανότατα και των δόσεων θα πρέπει να το αναλάβει η Ευρώπη. Το μήνυμα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι έτοιμες γι αυτό, θα πρέπει να δοθεί σύντομα (…) Φυσικά η Ευρώπη μεσοπρόθεσμα και ανεξαρτήτως της σημερινής κρίσης θα πρέπει να εγγυάται από κοινού το κοινό νόμισμα. Τότε μόνο το ευρώ θα γίνει διεθνώς ένα πραγματικό συναλλαγματικό απόθεμα και πραγματική εναλλακτική στο δολάριο” επισημαίνουν οι κύριοι Γκάμπριελ και Φίσερ.
Τέταρτος ευρωπαϊκός πυλώνας
Την Frankurter Allegmeine Zeitung επιλέγουν δύο Επίτροποι, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι και ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ευρωομόλογο. Από τα όσα υποστηρίζουν γίνεται για άλλη μια φορά σαφής η διάσταση απόψεων επί του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο Επίτροποι ασκούν πιέσεις και κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός λεγόμενου “τέταρτου πυλώνα”. Κοινός παρονομαστής της σκέψης τους είναι ότι σε σχέση με τα τεράστια ποσά που αφορούν στην κρίση, η ΕΕ εκτός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για οικονομική στήριξη της βραχυχρόνιας εργασίας χρειάζεται και ένας τέταρτος πυλώνας υπό τη μορφή ενός κοινού ομολόγου, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την οικονομική ανόρθωση μετά την κορωνοκρίση.
Τη λέξη κορωνο-ομόλογο αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν οι δύο συγγραφείς του άρθρου. “Ο χρόνος δεν επαρκεί, πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί (…) ο καθένας έχει συνειδητοποιήσει ότι καμιά χώρα και καμιά ήπειρος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μεμονωμένα τις υγειονομικές προκλήσεις από τον νέο ιό”. Οι δύο Επίτροποι αναφέρονται και στις 3 βασικές αρχές, σαν οδηγό, για την ανάληψη χρεών. “Πρώτον καμιά χώρα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της, δεύτερον καμιά οικονομία δεν μπορεί μεμονωμένα να γίνει θύμα της πανδημίας, και τρίτον όλες οι χώρες - μέλη, υπό παρόμοιες προϋποθέσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό για τη χρηματοδότηση των οικονομικών τους σχεδίων”.
Πρόταση Μητσοτάκη στην FAZ για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης κάνει αναφορά σε αποκλειστική δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα και την ιδέα του για την πατρότητα της πατέντας νέου εμβολίου. “Πέρα από ιδεολογικές συζητήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια νέα πρόταση στον αγώνα κατά της κρίσης” γράφει ο αρθρογράφος. “Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράσουν από κοινού την πατέντα του εμβολίου για να στηρίξουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα, τη διάδοση του μέσου κατά του ιού. Αυτήν την περίοδο αναπτύσσονται τουλάχιστον 20 παρασκευάσματα, πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από μεμονωμένα κράτη ή πλούσιες οργανώσεις. Σε ιδανικές περιπτώσεις τέτοια εμβόλια, μόλις αποδειχθεί η επενέργειά τους, θα πρέπει να κυκλοφορούν γρήγορα και σε λογικές τιμές. Είναι δύσκολο αλλά επείγουσας σημασίας να λυθεί το πρόβλημα της άμεσης διάθεσης. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταμείβουν την παρασκευή του εμβολίου με το να αγοράζουν την πατέντα σε λογική τιμή. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά αυτή η αρχή, θα συνεχίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν κίνητρο για έρευνα. Επιπλέον θα έδινε στους Ευρωπαίους πολίτες το συναίσθημα ότι χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο τα χρήματά των φορολογουμένων” επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα σε 5 εφημερίδες, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Χάικο Μαας και Όλαφ Σολτς, και οι δύο από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, εκφράζουν και πάλι την γερμανική αλληλεγγύη αλλά επί της ουσίας παραπέμπουν κυρίως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως βασικού εργαλείου χρηματοδότησης μέτρων κατά της κορωνοκρίσης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου