3/4/2020
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κρατούνται μέσα σε κατάμεστες φυλακές. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να πλύνουν τα χέρια τους ούτε να κρατήσουν ασφαλείς αποστάσεις.
Οι φυλακές δεν μένουν αλώβητες από τον κορωνοϊό. Για το λόγο αυτό χιλιάδες κρατούμενοι σε όλο τον κόσμο, κυρίως εκείνοι που έχουν τελέσει πιο ελαφρά αδικήματα είτε αφήνονται νωρίτερα ελεύθεροι είτε εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ' οίκον περιορισμό.
Σε χώρες όπου οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι ιδιαίτερα κακές, έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια με απόπειρες απόδρασης και σε κάποιες περιπτώσεις με νεκρούς και τραυματίες. Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές. Χιλιάδες διαβιούν σε βρώμικα κελιά μαζί με πολλούς άλλους και δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, σαπούνι και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Η σωματική απόσταση και η απομόνωση είναι πρακτικά αδύνατες. Μην ξεχνάτε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα» δήλωσε πρόσφατα η Μισέλ Μπασελέ, επιτετραμμένη των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τουρκία αφήνει ελεύθερους 90.000 κρατούμενους
Μερικά παραδείγματα από κάποιες χώρες που ο κορωνοϊός θα μπορούσε να πλήξει ιδιαίτερα τους κρατούμενους στις φυλακές: Στην Αίγυπτο οι φυλακές είναι κάτι παραπάνω από υπερπλήρεις και σε αυτές κρατούνται σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και επικριτές του καθεστώτος. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι δεσμοφύλακες τους παίρνουν το σαπούνι και το χαρτί υγείας. Και στη Λιβύη κ κατάσταση είναι δραματική και πολλοί κρατούνται καταχρηστικά. Έχουν αφεθεί προς το παρόν 450 άτομα ελεύθερα χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει ουσιαστικά την κατάσταση.
Στην Τουρκία η κυβέρνηση θέσπισε νόμο, ο οποίος προβλέπει την πρόωρη απόλυση τουλάχιστον 90.000 κρατούμενων από τους συνολικά 300.000. Η έκτιση της ποινής σε ανοιχτό κατάστημα μετατρέπεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα μέτρα αυτά αφορούν όσους είναι άνω των 65 χρόνων και έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εξαιρούνται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για άσκηση βίας εναντίον γυναικών, ανθρωποκτονία με δόλο και αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί τρομοκρατίας.
Στην Ιταλία νεκροί και τραυματίες
Το Ιράν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι πάνω από 10.000, ενώ έχουν δοθεί άδειες σε 85.000 κρατούμενους. Πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν διαπράξει μικροαδικήματα και πολιτικούς κρατούμενους. Ο αδελφός του αμερικανοϊρανού επιχειρηματία Σιαμάκ Ναμάζι δηλώνει ότι 25 κρατούμενοι μοιράζονται ένα κελί.
Στις ΗΠΑ βρίσκονται οι περισσότεροι κρατούμενοι του κόσμου και ο αριθμός τους φθάνει τα 2,3 εκατομμύρια. Και εκεί αφήνονται ελεύθεροι καταδικασθέντες για πιο ελαφρά αδικήματα. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα έχει αφήσει πρόωρα ελεύθερους ήδη 3.500 κρατούμενους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ υπέδειξε κυρίως ηλικιωμένοι και κρατούμενοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα να αφήνονται ελεύθεροι.
Στην Ευρώπη η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, έχει προχωρήσει σε πρόωρες απολύσεις κρατουμένων. Στις αρχές Μαρτίου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε 27 σωφρονιστικά καταστήματα με νεκρούς και τραυματίες. Εκεί τα επεισόδια προκάλεσαν η απαγόρευση των συγγενών να επισκέπτονται τους κρατουμένους.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου