20/5/2020
Τη γαλλογερμανική πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης εγκωμιάζει η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Παραδέχεται ωστόσο ότι υπάρχουν αντιστάσεις στην πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν.
500 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην Ευρώπη και μάλιστα όχι σε δάνεια, τα οποία θα συνοδεύονταν από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά σε επιχορηγήσεις! Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την κοινή γαλλογερμανική πρόταση της Δευτέρας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε τελικά τη διάθεση κονδυλίων χωρίς προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποχώρησε από την αρχική επιμονή του να μην διατεθούν τα χρήματα μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά κατά προτίμηση υπό μορφή κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Πάντως πολλοί θεωρούν το νομικό πλαίσιο τoυ Ταμείου με την ανάληψη δανείων από την Κομισιόν ως ένα πρώτο και ίσως ανομολόγητο βήμα για την έκδοση ευρωμολόγων.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Καταρίνα Μπάρλεϊ, στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικροτεί τη γαλλογερμανική πρόταση και δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι είχαν μαζευτεί πολλά "μαύρα σύννεφα" στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. "Κατ' αρχάς είναι ένα θετικό βήμα, σημαίνει ότι κάτι κινείται, γιατί τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε ένταση σε πολλά μέτωπα" τονίζει η Καταρίνα Μπάρλεϊ. "Τώρα οι δύο μεγάλες χώρες επιδεικνύουν ενωτικό πνεύμα και προσεγγίζουν τις χώρες εκείνες, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά πρέπει να πούμε ότι σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν, όταν γινόταν κάτι μόνο και μόνο γιατί το πρότειναν η Γερμανία και η Γαλλία. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο..."
Διδάγματα προηγουμένων κρίσεων...
Μέχρι πρόσφατα η Γερμανία παρέπεμπε τις ενδιαφερόμενες χώρες σε χρηματοδότηση από τον ESM. Το ίδιο εξακολουθούν να κάνουν θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία. Ποιος είναι ο λόγος που επικρατεί πλέον η λογική της επιχορήγησης και όχι του δανείου; "Αυτό είναι ένα δίδαγμα από προηγούμενες κρίσεις, στις οποίες είχαμε διαπιστώσει ότι βραχυπρόθεσμα τα δάνεια μπορεί να βοηθούν, αλλά μακροπρόθεσμα δεν επιτρέπουν στις χώρες αυτές να σταθούν και πάλι στα πόδια τους" τονίζει η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. "Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία. Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση η Ιταλία ξοδεύει λιγότερα χρήματα από όσα εισπράττει, ωστόσο τα παλαιά τοκοχρεολύσια εξακολουθούν να επιβαρύνουν το κράτος, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα του χρέους".
Στη Βόρεια Ευρώπη πολλοί πιστεύουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά παραβιάζει τη μέχρι τώρα αδιαπραγμάτευτη "κόκκινη γραμμή" ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ούτε στην κατάρτιση κοινού προϋπολογισμού. Για την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η γαλλογερμανική πρωτοβουλία "είναι σωστή σε αυτή την κρίση, σε αυτή τη συγκυρία". Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα ευρωομόλογα, τονίζει η Καταρίνα Μπάρλεϊ, γιατί εδώ "μιλάμε για ένα πρόγραμμα περιορισμένο, τόσο χρονικά όσο και από πλευράς περιεχομένου. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, όλες οι χώρες συμφωνούν σε αυτό".
Οι ευθύνες της Ολλανδίας
Τι γίνεται όμως με χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες εκτός ESM; Με ιδιαίτερη ευθύτητα η Καταρίνα Μπάρλει λέει ότι "αν πάρουμε την Ολλανδία, είναι μία χώρα, την οποία εκτιμώ πολύ. Ο σύντροφός μου είναι Ολλανδός. Είναι μία υπέροχη χώρα. Πλην όμως, με το φορολογικό μοντέλο της έχει συμβάλει στο να μην πληρώνουν φόρους στην Ιταλία, αλλά στην Ολλανδία, μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις, παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως η Fiat και η Benetton..."
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου