14/6/2020
Βουτιά -ρεκόρ 17,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, την περίοδο δηλαδή που πολλές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και του κλάδου της μεταποίησης αναγκάστηκαν να αναστείλουν την οικονομική τους δραστηριότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δημοσίευμα των Financial Times σχολιάζει ότι η πτώση είναι μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν αρχικά οι αναλυτές, ωστόσο, υποδηλώνει πόσο πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράφει από το 1991, όταν ξεκίνησε η συλλογή των συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οπότε η βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκε έως 11,3%. Σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα «κλονιζόταν» ισχυρότερα από το πέρασμα του ιού, εκτιμώντας τελικά πως η πτώση θα ήταν της τάξεως του 20%.
«Τον Απρίλιο του 2020 τα μέτρα συγκράτησης του ιού που εφάρμοσαν τα κράτη-μέλη συνέχισαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα», αναφέρει η Eurostat, προσθέτοντας ότι «σε γενικές γραμμές, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, αλλά και ευρύτερα στην Ε.Ε., έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990».
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις αρκετών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 8,7% φέτος. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι τον Μάιο καταγράφηκε η πιο βαθιά ύφεση, τον μήνα δηλαδή που άρχισαν να υλοποιούνται τα σχέδια αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας, όπως διαφαίνεται και από την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τους τον Απρίλιο.
Έτσι, στην Ισπανία η συρρίκνωση έφθασε το 21,8%, στη Γαλλία το 20,1%, στην Ιταλία το 19,1% και στη Γερμανία το 18%. Αντίθετα, ισχυρή αντίσταση επέδειξαν η Φινλανδία, η Δανία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Ιρλανδία, όπου η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε έως 8% ή και λιγότερο. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αναδείχθηκε ο μεγάλος «χαμένος» τον Απρίλιο, εξωθώντας τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης του κλάδου. Ενδεικτικά, στη Γερμανία η αυτοκινητοβιομηχανία συρρικνώθηκε έως 75% μεταξύ Μαρτίου - Απριλίου, ενώ στη Γαλλία άγγιξε το 88%.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου