Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς ελληνικής startup


6/5/2020

Στην αγκαλιά της αμερικανικής εταιρείας Αpplied Materials, που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, περιήλθε η ελληνική εταιρεία με έδρα την Πάτρα, Think Silicon. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το τίμημα ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της εξαγοράς. Η εταιρεία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών. Τέτοιες είναι τα έξυπνα κινητά, τα έξυπνα γυαλιά, οι οικιακές συσκευές ή οι οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Πού όμως στοχεύει αυτή η τεχνολογία;

Ενώ λοιπόν η αγορά των υπολογιστών μετατοπίζει το ενδιαφέρον της στις ευκαιρίες που παρέχουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (internet of things), οι συσκευές απεικόνισης όπως τα έξυπνα ρολόγια, οι οικιακές συσκευές ή τα gps χρειάζεται να εξοπλιστούν με οθόνες που να υποστηρίζουν γραφικά υψηλής ποιότητας.

Η βασικότερη πρόκληση, λοιπόν, σήμερα όσον αφορά αυτές τις συσκευές, που πλέον είναι και πολύ δημοφιλείς, είναι η κατανάλωση ενέργειας ιδίως όταν η συσκευή λειτουργεί με μπαταρία περιορισμένης χωρητικότητας. Συνεπώς, στόχος της Think Silicon είναι να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να επιμηκύνει τη ζωή της μπαταρίας, κάνοντας τις συσκευές πιο εύχρηστες και λειτουργικές. Έτσι, ο χρήστης δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να αναζητά λύσεις για επαναφόρτιση ή να καταφεύγει στη χρήση επιπλέον φορητών μπαταριών. Όπως έχει επισημάνει και σε πρόσφατες παρουσιάσεις του ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η στροφή που έκανε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία στις συσκευές wearable προέκυψε από ένα αίτημα που έλαβε η ίδια από μια πολύ μεγάλη εταιρεία. Η εταιρεία αυτή ρωτούσε τότε την Think Silicon εάν μπορούσε μέσω της τεχνολογίας της να επιμηκύνει τη ζωή της μπαταρίας σε ένα από τα έξυπνα ρολόγια που είχαν τότε λανσαριστεί για πρώτη φορά στην αγορά.

Δημιούργημα του κ. Σιδηρόπουλου και του Ιάκωβου Σταμούλη η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και διατηρεί δύο ερευνητικά κέντρα: ένα στην Αθήνα και άλλο ένα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών. Επίσης, διατηρεί παρουσία στο Τορόντο του Καναδά, ενώ έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια δίκτυο πωλήσεων στο Σαν Χοσέ στην Αμερική καθώς και στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Σημειώνεται ότι πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της αμερικανικής Applied Materials, η εταιρεία είχε λάβει επένδυση μέσα στο 2019 από το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, ένα από τα fund του Equifund.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της συγκεκριμένη εξαγοράς η ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, πέραν της Πάτρας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Think Silicon πραγματοποιήθηκε από μία εταιρεία που έχει ηγετική θέση στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο. Με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται περίπου στα 43 δισ. δολ., η αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια κατατάσσεται στη λίστα των «World’s most admired companies» του Fortune.

Παράλληλα, έχει παρουσία σε 18 χώρες ενώ, έχοντας προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές, μετράει πάνω από 22.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Κατέχει πάνω από 13.300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το περασμένο έτος επένδυσε περίπου 2,1 δις δολ. στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου