Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Αγορές: Κίνδυνος απότομης προσγείωσης από τα εταιρικά αποτελέσματα


15/7/2020

Του Michael Mackenzie

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα υπάρξει μια ανάκαμψη τύπου «V» στα εταιρικά κέρδη. Μια τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη, όμως, αγνοεί την υψηλή πιθανότητα κάτι να... στραβώσει.

Τα παγκόσμια και αμερικανικά οικονομικά στοιχεία υπερβαίνουν τις προβλέψεις και υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία πως τα εταιρικά κέρδη θα κάνουν το ίδιο, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Ένα ισχυρό μοτίβο που στηρίζει τις αγορές μετοχών μετά τα χειρότερα του πανικού για την πανδημία τον Μάρτιο, είναι πως το σοκ στα εταιρικά κέρδη θα είναι σύντομο. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, η ανάπτυξη των καθαρών εσόδων δεν θα αργήσει να επανέλθει στην ανοδική της τάση. Αυτή η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί μερικά τρίμηνα. Οι αναλυτές αναμένουν μείωση της τάξης του 21,5% στα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τη FactSet, που θα συνοδεύεται από μια διολίσθηση κατά 3,9% των εσόδων. Αλλά το επόμενο έτος τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 28,2%, με τα έσοδα να διευρύνονται κατά 8,5%. Πρόκειται για εντυπωσιακή αντιστροφή, ακόμα και με τα αιώνια αισιόδοξα δεδομένα των περισσοτέρων αναλυτών της Wall Street.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παρατηρητές της αγοράς που πιστεύουν πως μια τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη αγνοεί την υψηλή πιθανότητα για μια βραδεία και παρατεταμένη οικονομική ανάκαμψη. Και αυτό πριν την πρόσφατη εκτίναξη των νέων κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές χώρες, που αυξάνει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και η κερδοφορία τους.

H ομάδα global equity strategy της Citi, της οποίας ηγείται ο Robert Buckland, λέει πως οι μετοχές ανά τον κόσμο μπορεί να παραμείνουν «κολλημένες» για τους επόμενους 12 μήνες. Συστήνουν αναμονή για την επόμενη πτώση στις τιμές, αντί οι επενδυτές να «κυνηγούν υψηλότερα τις αγορές».

Η λογική τους είναι πως οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του επόμενου έτους είναι περίπου 30% υψηλότερες απ' ό,τι θα έπρεπε. Και αν αυτό ισχύει, τότε ο δείκτης MSCI World, που παρακολουθεί τις ανεπτυγμένες αγορές, διαπραγματεύεται 24 φορές τα κέρδη του 2021, αντί για τις 17 φορές που υποδηλώνουν οι μέσες εκτιμήσεις. (Ακόμα και αυτός ο πολλαπλασιαστής φαίνεται ακριβός, δεδομένου ότι πριν αρχίσει οποιαδήποτε οικονομία να μπαίνει σε lockdown, ο δείκτης ήταν στο 15).

Μια αιτιολόγηση για τις υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών ήταν η δραματική πτώση στις αποδόσεις των μακράς λήξεως κρατικών και εταιρικών ομολόγων, που αυξάνει την αξία των μελλοντικών ροών ρευστού μέσω ενός χαμηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου. Η προοπτική πολύ χαμηλότερων αποδόσεων ομολόγων -και κρισιμότερα η προσδοκία πως οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν την όποια απότομη άνοδο- έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να ενισχύσουν την έκθεσή τους ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας. Σε αυτούς τους τομείς, οι εταιρείες αναμένεται να ευημερήσουν από την επιτάχυνση των ψηφιακών υπηρεσιών που προκάλεσαν τα shutdowns, η τηλεργασία και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Η άλλη όψη, όμως, είναι πως οι εταιρείες που είδαν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται το περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να είναι ευάλωτες σε ανακοινώσεις εσόδων που υπολείπονται κατά πολύ των προβλέψεων των αναλυτών.

Αν αυτή η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αφήσει μια αίσθηση πως η πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη τύπου “V” στα κέρδη είναι λανθασμένη, τότε η επίπτωση πιθανότατα θα είναι σκληρότερη για τις εταιρείες με αδύναμους ισολογισμούς και αυτές που τα επιχειρηματικά μοντέλα τους εξαρτώνται από την πλήρη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας. Τον τελευταίο μήνα, οι εταιρείες του S&P 500 που έχουν το μεγαλύτερο χρέος, σε σχέση με τα κέρδη, υστερούσαν έναντι των αντίστοιχων εταιρειών με καλύτερες ανάλογες μετρήσεις.

Άλλοι τομείς, όμως, μπορεί να μη μείνουν αλώβητοι, δεδομένου ότι οι προοπτικές είναι πολύ θολές και το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι τεράστιο. Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις φόρων στις εταιρείες ανά τον κόσμο λόγω της ανάγκης διόρθωσης των κρατικών προϋπολογισμών που έχουν αποδυναμωθεί από τις έκτακτες δαπάνες. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ακαθάριστο δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν του 130% του ΑΕΠ φέτος.

Η Wall Street μπορεί να βιώσει το ράπισμα των υψηλότερων φόρων νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες αγορές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στροφή προς τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Joe Biden περιέγραψε σχέδια για αντιστροφή ορισμένων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Τραπ, που είχαν δώσει μεγάλη ώθηση στα εταιρικά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Αν αναπτυχθεί περαιτέρω η δυναμική σ’ αυτό το μέτωπο, περιλαμβανομένης μιας πιο συντονισμένης παγκόσμιας προσπάθειας για να κλείσουν τα φορολογικά «παραθυράκια», μπορεί να περιοριστεί η προσδοκία για μεγάλη ανάκαμψη των κερδών το επόμενο έτος, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να δουν αυτά τα μεγάλα κέρδη ως ανοικτή πρόσκληση για απόκτηση μεγαλύτερων φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley Wealth Management, οι τομείς που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τους χαμηλούς φόρους και τη χρήση offshore τοποθεσιών είναι αυτοί της τεχνολογίας και των φαρμάκων -δύο από τους τομείς που εμφανίζουν πρόσφατα τις ισχυρότερες επιδόσεις.

Ο Michael Arone, chief investment strategist της State Street Global Advisors, εκτιμά πως μια πλήρης αντιστροφή των περικοπών εταιρικών φόρων του 2018 θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη του S&P 500 κατά 7% με 8%, αναγκάζοντας παράλληλα μια συρρίκνωση των πολλαπλασιαστών αποτιμήσεων. Και αυτό ισχύει και για άλλες αγορές. Η προοπτική υψηλότερων φόρων στα εταιρικά κέρδη, και ίσως επίσης και στα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα, ρίχνει τη σκιά της στις προοπτικές για τις μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών, όπως επισημαίνει.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου