Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μεσόγειο


11/8/2020

Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης η νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά την οποία πυροδότησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην αναζωπύρωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρεται η Rheinische Post που παρατηρεί:

«Η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορυκτό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή ενώ ο τουρκικός στόλος σχεδιάζει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η αποκλιμάκωση διήρκεσε μόλις δυο εβδομάδες. Στις 27 Ιουλίου ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Καλίν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ανέβαλλε προσώρας τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Η υπαναχώρηση οφειλόταν σε πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ερντογάν και Μητσοτάκη είχε καταβάλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης […]. Με πρωτοβουλία της Μέρκελ οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα επρόκειτο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των εκάστοτε οικονομικών ζωνών.


Παρελθόν το μορατόριουμ

Ωστόσο το μορατόριουμ αποτελεί και πάλι παρελθόν. ''Ξεκινήσαμε ήδη και πάλι τις έρευνές μας'' δήλωσε την Παρασκευή ο Ερντογάν από την Αγία Σοφία που χρησιμοποιείται και πάλι ως τζαμί. Πλέον δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες. […]

Ο Ερντογάν αντιδρά με τον τρόπο αυτό στη συμφωνία που υπέγραψαν στο Κάιρο Ελλάδα και Αίγυπτος για τις οικονομικές τους ζώνες μετά από 15ετείς διαπραγματεύσεις. […] Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ακυρώνει ουσιαστικά άλλη συμφωνία που είχαν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη στα τέλη του 2019 και με την οποία οι δυο χώρες μοίραζαν μεταξύ τους θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ελληνικά νησιά που υπάρχουν μέσα σε αυτές. ΕΕ και ΗΠΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωμάτες στην Αθήνα αναμένουν ότι η Τουρκία θα ξαναρχίσει τις έρευνες που είχε σταματήσει στο Καστελλόριζο μετά την παρέμβαση της Μέρκελ. Αυτό δείχνει και η προαναγγελία ασκήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με πραγματικά πυρά […]. Το Σαββατοκύριακο η Ελλάδα έθεσε το ναυτικό της σε αυξημένη επιφυλακή. Την ίδια ώρα όμως η Αθήνα δείχνει πρόθυμη για διάλογο».



Μηδαμινές οι ελπίδες να τα βρουν Ελλάδα-Τουρκία

Για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μεσόγειο κάνει λόγο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung του Σαββατοκύριακου.

«Η διαμάχη για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο περνά στον επόμενο γύρο. Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ελλάδας υπέγραψαν στο Κάιρο συμφωνία που οριοθετεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δυο χωρών στη Μεσόγειο. Η συμφωνία ακυρώνει το σύμφωνο που είχαν υπογράψει τον Νοέμβριο Τουρκία και Λιβύη, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η ελληνοαιγυπτιακή ζώνη επικαλύπτεται με την τουρκολιβυκή, η οποία κατά την ανάγνωση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ παραβιάζει το ισχύων Δίκαιο της Θάλασσας. Χωρίς την τουρκική σπουδή δεν θα υφίστατο πιθανότατα η συμφωνία του Καΐρου όπως εκτιμούν παρατηρητές. Αίγυπτος και Ελλάδα διαπραγματεύονταν προηγουμένως ανεπιτυχώς για 15 συναπτά έτη.

Η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε. Υποστηρίζει ότι η ΑΟΖ που οριοθέτηησαν Αθήνα και Κάιρο παραβιάζει τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. […] Έτσι τελείωσε και πάλι η φάση αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στα τέλη Ιουλίου η Άγκυρα είχε σταματήσει αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόρριζο δηλώνοντας πρόθυμη για διάλογο. Η προσφορά δεν ισχύει πλέον».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος «[...] στην παρούσα φάση μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τα βρουν οι δυο πλευρές μέσω της διαπραγματευτικής οδού ή να αφήσουν ένα διεθνές δικαστήριο να κρίνει τις διαφορές τους. Οι θέσεις απέχουν παρασάγγας και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις. Η Άγκυρα συνεχίζει την ''πολιτική των κανονιοφόρων'' ενώ η Αθήνα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία μέσω της ΕΕ».

Πηγή Deutsche Welle



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου