Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει


18/8/2020

Ειδική περίπτωση ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες αποτελεί πλέον η Τουρκία, καθώς εμφανίζει ραγδαία αύξηση της προσφοράς χρήματος, δυσανάλογα χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τον πληθωρισμό και δραματική μείωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. Και βέβαια, η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική πορεία της, που προοιωνίζεται νέες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος και νέα μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, ο δείκτης αύξησης της προσφοράς χρήματος σε 25 αναδυόμενες αγορές καταδεικνύει πως οι περισσότερες χώρες της Ασίας αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης τον έχουν περιορίσει σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά στην Τουρκία η προσφορά χρήματος αυξάνεται με επταπλάσιο ρυθμό από ένα μέσο επίπεδο όλων αυτών των οικονομιών.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται, άλλωστε, με δραματικούς ρυθμούς και σαφώς ταχύτερα από τις λίγες άλλες αναδυόμενες οικονομίες που έχουν μειώσει τα δικά τους. Η μείωσή τους αντανακλά τις συστηματικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος που έχουν στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Σημειωτέον ότι στην πλειονότητά τους οι αναδυόμενες έχουν αυξήσει τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα το διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα για να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Στη συνεδρίασή της την Πέμπτη αναμένεται, άλλωστε, να τα διατηρήσει αμετάβλητα στο 8,25%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις 23 μεγαλύτερες από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και δυσανάλογα χαμηλό όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 12%. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτός ο συνδυασμός από ιδιαιτερότητες που διαφοροποιούν την Τουρκία εξωθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων να την αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένη περίπτωση. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Πολ Γκρίερ, της Fidelity International, εκφράζει την ανησυχία των επενδυτών για τα πολύ χαμηλά επίπεδα διαθεσίμων της Τουρκίας και την αυξημένη πιστωτική επέκταση σε συνδυασμό με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται και ισχνές αποδόσεις για τις επενδύσεις. Ολα αυτά έχουν, άλλωστε, οδηγήσει σε ανησυχητικά επίπεδα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αλλά και τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές αυτά τα μεγέθη είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα.

Παράλληλα, οι Λούις Κόστα, Ντουμίτρου Βίκολ και Σάρα Φελιθάρδο του ομίλου Citigroup υπογραμμίζουν την απόκλιση που παρατηρούν ανάμεσα στην Τουρκία και στις άλλες αναδυόμενες αγορές σε δύο σημαντικά μέτωπα: τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Οι εν λόγω διαχειριστές κεφαλαίων προεξοφλούν πως η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 4,5% το επόμενο έτος, αλλά τονίζουν πως δεν διαφαίνεται καμία βελτίωση στη δημοσιονομική της εικόνα.


Εκτροχιασμός

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η Τουρκία παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα για έκτο συναπτό μήνα, καθώς η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία που έχει παραλύσει υπό το βάρος της πανδημίας. Έχει μάλιστα δώσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φόρων επιδεινώνοντας την κατάσταση στα έσοδα. Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τον Ιούλιο στα 29,7 δις τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των τεσσάρων δις δολ. Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους όταν σημείωνε πλεόνασμα ύψους 9,9 δις λιρών, ποσό αντίστοιχο του 1,34 δις δολ. Στο σύνολο των επτά μηνών από την αρχή του έτους το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 139,1 δις τουρκικές λίρες, ενώ το περασμένο έτος στο σύνολό του έφτασε στα 123,7 δις λίρες.

Όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 42,2% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 107,8 δις τουρκικές λίρες. Αιτία το πακέτο στήριξης ύψους 240 δις λιρών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις, καθώς έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από τη λαίλαπα της πανδημίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου