Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

ΕΚΤ: Μπορεί να αγοράσει περισσότερο χρέος απ’ ό,τι εκδίδει η ευρωζώνη


30/10/2020

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, χωρίς τη βοήθεια ούτε ενός επενδυτή, θα έχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το 2021, όπως προκύπτει από έρευνα της Citigroup.

Κι αυτό, διότι το έκτακτο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι απολύτως επαρκές, ώστε να καλύψει το σύνολο των δανειοδοτικών αναγκών των κρατών-μελών της Ενωσης.

Μάλιστα, η κάλυψη θα καταστεί εφικτή ακόμη και στο ενδεχόμενο, κατά το οποίο η κεντρική τράπεζα δεν αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ -όπως αρκετοί αναμένουν- και το διατηρήσει στα ισχύοντα επίπεδα του 1,35 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν προσφύγει στις αγορές, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εκδόσεις ομολόγων, σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης των έκτακτων μέτρων στήριξης των εθνικών οικονομιών.

Επικουρικά, η ΕΚΤ έχει ενεργοποιήσει τον μεγάλο «μπαζούκα», θέτοντας σε πλήρη ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ζήτηση και να διασφαλίζεται το όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος δανεισμού.

Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ακόμη και της Ελλάδας, η οποία πλέον δανείζεται με απόδοση κάτω του 1%.

Σύμφωνα με την Citigroup, οι εκδόσεις ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης θα διαμορφωθούν στο 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ το επόμενο έτος, ποσό ικανό να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΚΤ. Εξ αυτών, περίπου τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ωριμάνσεις προηγούμενων ομολόγων και καταβολές τόκων. Έτσι, οι «καθαρές» εκδόσεις νέου χρέους θα αριθμούν σε 405 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα 460 δισεκατομμυρίων ευρώ στη δευτερογενή αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι επενδυτές στην πράξη θα «πάρουν πίσω» και 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τελευταίο ποσό, μάλιστα, θα εκτιναχθεί στα 343 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον το πρόγραμμα της ΕΚΤ επεκταθεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα προσχέδια των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών, το συνολικό έλλειμμα των κρατών-μελών για το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αλλιώς στο 6% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά σχεδόν 3% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2020.

Πηγή







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου