31/10/2020
Στην πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού περνάει η Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου με την εκκίνηση του Target Model (Μοντέλου Στόχου), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμορφώνεται έτσι με μια θεμελιώδη υποχρέωσή της απέναντι στην Ε.Ε., καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές, θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών αγορών και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους με ίσους όρους, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ωφεληθεί τελικά ο καταναλωτής.
Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς στην οποία σήμερα καταγράφεται το υψηλότερο κόστος ρεύματος στην Ευρώπη, εκσυγχρονίζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές κατά τρόπο που να επιτρέπει αποδοτική διαμόρφωση των τιμών, χωρίς την πρόκληση στρεβλώσεων. Μετά την πλήρη λειτουργία των αγορών του Target Model, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η σύζευξη (Cοupling) της εγχώριας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με μελέτη του ACER (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), θα επιφέρει όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού οφέλους που θα καρπωθεί η ελληνική οικονομία από τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά, βιομηχανία, επιχειρήσεις). Αυτή τη στιγμή, το 95% της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι συζευγμένο (1.500 TWh –τεραβατώρες– τον χρόνο). Το εκτιμώμενο «κοινωνικό πλεόνασμα» στην Ε.Ε. από τη μείωση των τιμών χονδρεμπορικής μέσω της σύζευξης των αγορών είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.
«Την 1η Νοεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των χρόνιων στρεβλώσεων που τη χαρακτηρίζουν. Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με συμμετοχή όλων των βασικών παικτών. Για τη βαθμιαία κατάργηση μιας σειράς μηχανισμών που λειτουργούσαν εκτός αγοράς και όχι πάντα ορθολογικά. Για την εισαγωγή των διμερών συμβολαίων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Και φυσικά για τη σύζευξή της –μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας– με την πανευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των εγχώριων και διασυνοριακών διασυνδέσεων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της και να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι, είναι κρίσιμο να στηρίξουν το νέο μοντέλο λειτουργίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Το ΕΧΕ και ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζονται τις νέες αγορές του Target Model, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι παραγωγοί, οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι προμηθευτές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», δήλωσε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο ΑΔΜΗΕ πάντως που ανέλαβε και το μεγαλύτερο φορτίο, αφού εκτός από την αγορά εξισορρόπησης έχει και την ευθύνη των μετρήσεων για τη συνολική λειτουργία των αγορών του Target Model, εμφανίζεται προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τυχόν διαταράξεις κατά την παρθενική περίοδο εφαρμογής του νέου μοντέλου. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του διαχειριστή, η εμπειρία από την εφαρμογή του Target Model σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία με πολλές συνισταμένες, η οποία προϋποθέτει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής για όλους τους συμμετέχοντες.
Πηγή
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020
Απελευθερώνεται η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου