Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Βροχή δισεκατομμυρίων για την Αθήνα


28/11/2020

Ο γερμανικός Τύπος για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένει η Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μέσα στα επόμενα 6 χρόνια και τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

«Η πανδημία ως ευκαιρία. Πώς η Αθήνα προτίθεται να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», διαβάζουμε στον υπότιτλο διαδικτυακού άρθρου της Handelsblatt με τίτλο «Βροχή δις στη Ελλάδα λόγω κορωνοϊού».

Σε ανταπόκριση του Γκερτ Χέλερ από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να διασφαλίσει  στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην οικονομία και καινοτομία εδώ και δεκαετίες. Από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας η χώρα αναμένει μέσα στα επόμενα έξι χρόνια συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα διοχετευθούν ως επί το πλείστον σε "πράσινα" προγράμματα, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο μέχρι το 2026 επιδοτήσεις 19,4 δις και χαμηλότοκες πιστώσεις 12,7 δις. Τα 32 δις αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια η Αθήνα διασφαλίζει σε σχέση με το ΑΕΠ υψηλότερη βοήθεια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει:

«Περίπου 6,2 δις θα διατεθούν για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σύνδεση των νησιών στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια καθώς και τη δημιουργία δικτύου ανεφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος αφορά την ψηφιακή μετάβαση της ιδιωτικής οικονομίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει με φοροελαφρύνσεις. Ο τρίτος αφορά μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Τέλος ο τέταρτος πυλώνας αφορά μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτά ανήκουν η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η μάχη κατά της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και η προώθηση της έρευνας καθώς και η σύνδεση πανεπιστημιακής έρευνας με την οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την επικύρωση της Κομισιόν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την άνοιξη και την πρώτη εκταμίευση τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2021».

 
Spiegel: H ελληνική τραγωδία με τον κορωνοϊό

Σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη το Spiegel Online αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συμπρωτεύουσα σε άρθρο με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία με τον κορωνοϊό». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: "Η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά εύκολα. Τώρα όμως καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων. Τι πήγε στραβά;"

Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: «Η αναζήτηση απαντήσεων επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία θεωρείται το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους μήπως η Θεσσαλονίκη γίνει δεύτερο Μπέργκαμο αν δεν βρεθεί τρόπος να περιοριστούν τα κρούσματα. Γιατί όμως η Θεσσαλονίκη; Γίνεται λόγος για τους 100.000 φοιτητές της πόλης, το χαλαρό τρόπο ζωής, τα πολυάριθμα παράνομα πάρτι και την αδιαφορία για τα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Όμως αυτά τα φαινόμενο δεν περιορίζονται στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυβέρνηση και πληθυσμός χαλάρωσαν και το φθινόπωρο κανείς δεν είχε πια όρεξη για νέο γύρο αυστηρών μέτρων. Ακόμα κι όταν η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, πολύς κόσμος και κυρίως ηλικιωμένοι βγήκαν από τα σπίτια για να ψωνίσουν στις λαϊκές αδιαφορώντας για ισχύοντες κανόνες. Ανησυχία προκαλούν και οι βραδινές συναντήσεις δεκάδων ατόμων σε πάρκο της Καλαμαριάς. Σε αυτά τα αυτοσχέδια πάρτι ρέει άφθονο αλκοόλ και ντελίβερι φέρνουν πίτσες και σουβλάκια. Μόλις εμφανιστεί η αστυνομία, το πλήθος διαλύεται γρήγορα. Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται τώρα και η ορθόδοξη εκκλησία. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος έως ότου κυβέρνηση και εκκλησία άρχισαν να προειδοποιούν για τους κινδύνους της πανδημίας. Αυστηρά μέτρα ελήφθησαν μόλις τώρα».

Πηγή Deutsche Welle    

Το 60% του Ταμείου ανάκαμψης θα πάει στην Γερμανία μέσω της πράσινης ανάπτυξης με την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών κλπ. Αυτό έδειξε και το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την τεράστια ύφεση από την υγειονομική κρίση, πρέπει να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών μέσω της αύξησης της απασχόλησης και της κατανάλωσης μέσω των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο (δήμους κλπ.). Για κάθε ευρώ που δαπανώ το δημόσιο, η ανάπτυξη είναι 2.3 ευρώ. Αντιθέτως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται μείωση των δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου