27/11/2020
O γερμανικός Τύπος για τα εμπόδια που θέτει η Βουλγαρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία επικαλούμενη γλωσσικό ζήτημα και το ύποπτο άνοιγμα του προέδρου Ερντογάν στην ΕΕ.
«Μια παράξενη διένεξη για την μακεδονική γλώσσα στέκεται εμπόδιο στο μελλοντικό όραμα της ΕΕ στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν Βορειομακεδόνες, ότι μιλούν βουλγαρικά και τους ζητούν να αποδεχθούν τη βουλγαρική άποψη για την ιστορία». Με τίτλο «Πόσο βουλγαρικά είναι τα μακεδονικά» η Die Welt φιλοξενεί κοινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Μίχαελ Ροτ.
Στο ερώτημα για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί η διένεξη με τη Σόφια ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει: "Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλύθηκε το ονοματολογικό ήταν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα όχι μόνο δεν επηρεάζει τη μακεδονική γλώσσα και το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά επιβεβαιώνει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση. Τα μακεδονικά ήταν από κοινού με τα σερβοκροατικά και τα σλοβενικά οι τρεις ιδρυτικές γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων προστέθηκαν Σερβικά, Κροατικά, η γλώσσα του Μαυροβουνίου και τα βοσνιακά. Το πως αποκαλούν οι άνθρωποι τη γλώσσα τους είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό και χρήσιμο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο χωρών".
Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η γερμανική προεδρία της ΕΕ για να βρεθεί συμβιβαστική λύση ο Γερμανός υφυπουργός Μίχελ Ροτ τονίζει: "Ελπίζουμε ότι εν τέλει θα παίξει ρόλο το επιχείρημα ότι τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι η πίσω, αλλά η κεντρική αυλή της ΕΕ. Η ειρήνη, η συμφιλίωση και δημοκρατία είναι καθοριστικές για την Ευρώπη, αλλά και τις εν λόγω χώρες. Αν δεν υπάρξει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, κινδυνεύει η ασφάλεια και σταθερότητα και στη Βουλγαρία. Οι δύο χώρες έχουν συστήσει επιτροπή ιστορικών. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το παρελθόν όμως δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στον Δεκέμβριο"».
Πηγή Deutsche Welle
Οι Βούλγαροι ήταν τουρκομογγολικό φύλο και ως τέτοιο, μιλούσαν τούρκικα. Απαρ' όλο που ήταν τέσσερις χιλιάδες, κατέλαβαν τους ''Σλάβους των επτά γενεών'' που ήταν στη σημερινή Βουλγαρία και ήταν ογδόντα χιλιάδες.
Ο Κύριλος και ο Μεθόδιος μετέφρασαν το ευαγγέλιο στα σλάβικα που ομιλούνταν σε χωριά γύρω από την Θεσσαλονίκη και πήγαν στην Μοραβία (σημερινή Τσεχία-Σλοβακία) να μεταδώσουν τον χριστιανισμό. Εκεί απέτυχαν γιατί επικράτησε το φιλιόκβε που τότε ήταν αίρεση. Επιστρέφοντας, ο τσάρος (βασιλιάς) των Βούλγαρων Συμεών τους είπε ν αμάθουν το αλφάβητο σε 10 μοναχούς, αυτοί το έμαθαν σε χίλιους και με κέντρο την πόλη Οχρίδα εκχριστιάνισαν τους σλάβους των Βαλκανίων. Οι Βούλγαροι αφομοιώθηκαν δια της γλώσσας αλλά αφομοίωσαν τους σλάβους των Επτά Γενεών κατά το κοινωνικό σύστημα.
Ο εθνικισμός των Βούλγαρων θέλει να είναι Βούλγαροι οι κάτοικοι της Μακεδονίας που μιλούσαν το σλάβικο γλωσσικό ιδίωμα. Μέχρι το 1950 οι σλαβόφωνοι στην Μακεδονία είχαν το σύστημα που ονομάζεται ''ζάντρουγκα''. Είχαν κοινοκτημοσύνη, έμεναν πολλοί συγγενείς στο ίδιο σπίτι και δεν είχαν κεντρική εξουσία όπως είχαν οι Βούλγαροι την βασιλεία. Οι οποίοι Βούλγαροι, ή πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι είναι σλάβοι είτε να αλλάξουν όνομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου