Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Στις αγορές για 10-12 δις η Ελλάδα το 2021


23/12/2020

Την πρόθεσή του να αξιοποιήσει στο έπακρον τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, επανέλαβε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας, όπως έχει γράψει η «Κ», πως το 2021 στόχος είναι να αντληθούν 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές, επίπεδα ανάλογα με αυτά της φετινής χρονιάς.
Πρόγραμμα

Ο ΟΔΔΗΧ πρόκειται να ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους σήμερα ή το αργότερο αύριο, ωστόσο δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική επιδίωξη είναι το χτίσιμο εκ νέου της καμπύλης ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου ώστε να γίνουν οι ελληνικοί τίτλοι πιο ελκυστικοί στην επενδυτική κοινότητα, αυξάνοντας το μέγεθος των εκδόσεων.

Με τις δύο επανεκδόσεις του 10ετούς και του 15ετούς φέτος έχει βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων αλλά και το πιο μακρινό κομμάτι της καμπύλης. Το επόμενο, λοιπόν, διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ενώ θα δούμε κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ οι οποίες θα βελτιώσουν και το πιο κοντινό μέρος της καμπύλης, οδηγώντας σε ένα υγιές steepness (κλίση). Όπως δήλωσαν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, οι νέες εκδόσεις θα έχουν διάρκειες μικρότερες και μεγαλύτερες των 10ετών, ενώ στόχος είναι να γίνεται μία έξοδος κάθε τρίμηνο.

Σημαντικά όπλα σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και την επόμενη χρονιά ο μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται «ΕΚΤ» (έως και το α΄ τρίμηνο του 2022 μπορεί να αγοράσει πάνω από 20 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, μετά τα 16,3 δις ευρώ που έχει ήδη αγοράσει έως τα τέλη του Νοεμβρίου 2020), καθώς και η διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων  της χώρας, τα οποία αναμένεται να κλείσουν το 2020 στα 31-32 δις ευρώ.

Η έκδοση νέου 10ετούς τίτλου είναι βέβαιη το επόμενο έτος, ενώ η στήριξη της ΕΚΤ δίνει στο ΟΔΔΗΧ την ευχέρεια να εκδώσει πιο μακροπρόθεσμους τίτλους (20ετία), νέους βραχυπρόθεσμους τίτλους (5ετία) ή να προχωρήσει σε επανεκδόσεις (7ετές Απριλίου 2020). 


Σημειώνεται πως διεθνείς οίκοι έχουν προβλέψει πως το 2021 και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η Ελλάδα μπορεί να επιχειρήσει την έκδοση 20ετούς ή ακόμα και 30ετούς ομολόγου, ενώ και οι primary dealers έχουν εισηγηθεί στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε εκδόσεις ανάλογης διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση μεγάλης διάρκειας όπως τα 30 έτη θέλει να προετοιμαστεί με προσοχή, έτσι ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση, με τον ΟΔΔΗΧ να προτιμά να δει πρώτα πώς θα εξελιχθούν η πανδημία και η «συμπεριφορά» της αγοράς χρέους της ευρωζώνης ενόψει και του νέου κύματος εκδόσεων ειδικά στο α΄ τρίμηνο.


Εντοκα γραμμάτια

Εκτός των εξόδων στις αγορές, ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ για το επόμενο έτος, όπως έχει ήδη γράψει η «Κ», περιλαμβάνει και το  περαιτέρω «ψαλίδισμα« των εκδόσεων εντόκων γραμματίων καθώς και άλλες κινήσεις διαχείρισης χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μία νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ (3 δισ. ευρώ), η εξόφληση 2,7 δις ευρώ από τα χρεολύσιά του (2022) για τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF), ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η επαναγορά με τη μορφή reverse auctions (ανταλλαγή με μετρητά) των ομολογιακών εκδόσεων που είχαν μείνει εκτός της αναδιάρθρωσης του PSI και οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου