Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Με ταχύτερο ρυθμό αυξάνονται οι αξίες των ακινήτων


9/1/2021

Υψηλότερα κατά 2,7% οι τιμές πώλησης και 2,8% τα ενοίκια, με τους ιδιοκτήτες να προεξοφλούν το τέλος της πανδημίας

Με τους δικούς της, ιδιαίτερους, ρυθμούς φαίνεται πως κινείται η αγορά ακινήτων, όντας μη ευθυγραμμισμένη από τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην υπόλοιπη οικονομία, ένεκα της πανδημίας. Ενώ θα περίμενε κανείς να παρατηρείται μια τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, εντούτοις, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες προσδοκούν άνοδο των τιμών το προσεχές διάστημα, θεωρώντας ότι η παρούσα κρίση έχει ήδη παρέλθει. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δείκτη τιμών ακινήτων SPI (Spitogatos Property Index), του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,7%. Παράλληλα, όμως, καταγράφηκε κι επιτάχυνση του ρυθμού μεταβολής από τρίμηνο σε τρίμηνο. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,9%, έναντι οριακής ανόδου 0,12% στην αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων τριμήνων (τρίτο προς δεύτερο). Μάλιστα, η τάση αυτή αφορά σχεδόν το σύνολο των επιμέρους περιοχών που καταγράφονται στον δείκτη SPI. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βόρεια προάστια, η τριμηνιαία αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 2,07%, από μόλις 0,75% στη σύγκριση των προηγούμενων τριμήνων. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, που είναι από τις λιγοστές περιοχές όπου καταγράφεται διόρθωση των τιμών, έστω και μικρή, η τριμηνιαία πτώση περιορίζεται πλέον σε 1,1%, από 1,65% το τρίτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το περυσινό τέταρτο τρίμηνο, η εικόνα είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική των… προθέσεων των ιδιοκτητών. Στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου της Αττικής, η αύξηση των ζητούμενων τιμών ανέρχεται σε 4,1%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον σε 2.314 ευρώ/τ.μ., από 2.222 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αύξηση της τάξεως του 7% σημειώνεται στα δυτικά προάστια της Αττικής, με τη μέση ζητούμενη τιμή να αυξάνεται σε 1.333 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.246 ευρώ/τ.μ. το περυσινό τρίμηνο. Η υψηλότερη μέση τιμή εντοπίζεται στα νότια προάστια της Αττικής, με 2.642 ευρώ/τ.μ., με την ετήσια αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 να αγγίζει το 2,6%.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι καταγράφεται μια τάση αποκλιμάκωσης των ρυθμών αύξησης των αξιών σε ετήσια βάση. Κατά το εννιάμηνο του 2020, οι τιμές αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 7,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η επίδραση της πανδημίας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές των κατοικιών. Μάλιστα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι αυξήσεις παραμένουν ακόμη σημαντικές, καθώς στη μεν Αθήνα σημειώθηκε άνοδος κατά 7,6% το εννιάμηνο του 2020, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη αύξηση άγγιξε το 4,5%.


Ανοδικά όμως κινήθηκαν σε ετήσια βάση και οι ζητούμενες τιμές των ενοικίων στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Παρά την κατάρρευση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων το 2020 (με εξαίρεση ίσως το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) και την επιστροφή αρκετών χιλιάδων διαμερισμάτων σε συμβόλαια ενοικίασης μεγαλύτερης διάρκειας, φαίνεται πως αρκετοί ιδιοκτήτες «ποντάρουν» στη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από την εγχώρια αγορά, προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλό επίπεδο, μετά και τη μέση αύξηση της τάξεως του 20%-25% της περιόδου 2018-2019.

Ετσι, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, στα 7,33 ευρώ/τ.μ. (από 7,13 ευρώ/τ.μ.), ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές σε επιμέρους περιοχές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα δυτικά και ανατολικά προάστια, όπου η ετήσια άνοδος άγγιξε το 10,2% και 9% αντίστοιχα, σε 6,7 και 6,4 ευρώ/τ.μ. Άνοδος σημειώθηκε και στα βόρεια προάστια με 2,9% σε 8,57 ευρώ/τ.μ., αλλά και στη Θεσσαλονίκη με 1,8%. Στον αντίποδα, διορθωτικά κινήθηκαν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια. Πρόκειται για τις περιοχές όπου οι τιμές εκτινάχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα της ζήτησης από το εξωτερικό. Πλέον, στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται ετήσια πτώση της τάξεως του 4,7%, στα 8,9 ευρώ/τ.μ., ενώ στα νότια προάστια το μέσο ενοίκιο υποχώρησε κατά 5% στα 10 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς, ιδίως στο κέντρο της πόλης, οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, ιδίως εάν συνυπολογιστούν η ηλικία και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ακόμη και η ποιότητα ζωής.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές έχουν αρχίζει να αποκλιμακώνονται στην πλειονότητα των περιοχών. Για παράδειγμα, στο σύνολο της χώρας το μέσο ενοίκιο είναι πλέον 1,32% χαμηλότερο σε σχέση με το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται κάμψη κατά 1,22%. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου