Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Γιόσκα Φίσερ: Καιροφυλακτεί ένας δεύτερος Τραμπ


21/1/2021

Η πρώτη ημέρα του Τζο Μπάιντεν ξυπνά ελπίδες για τον πρώην Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα όμως καλεί τους Ευρωπαίους να γίνουν πιο ενεργοί, ακόμη και στρατιωτικά. «Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο εντάσεων.»

Ο Γιόσκα Φίσερ, πρώτος Πράσινος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που από επαναστάτης, μαχητής του καπιταλισμού και υπερασπιστής του ειρηνικού κινήματος έγινε ο καλύτερος συνομιλητής της τότε Αμερικανίδας ομολόγου του Μαντλίν Ολμπράιτ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρακολούθησε την ορκωμοσία και την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο με αισθήματα ελπίδας. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μεγάλο συμφέρον από την επιτυχία του νέου προέδρου. Στην ίδια όμως φράση προσθέτει ότι ο ίδιος δεν διατηρεί αυταπάτες, ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν όπως ήταν πριν.


«Πεδίο εντάσεων η ανατολική Μεσόγειος»

Οι εικόνες με τους χιλιάδες εθνοφρουρούς, τα συρματοπλέγματα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τον κάνουν να αναρωτιέται, όπως ομολογεί, πώς είναι δυνατόν μια παλιά εδραιωμένη δημοκρατία να προστατεύεται πίσω από τέτοια μέτρα ασφαλείας. Υπό τις σημερινές συνθήκες και μετά από μια προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ βρίσκονται στον δρόμο της επιστροφής; «Θα το δούμε» απαντά ο Γιόσκα Φίσερ επικαλούμενος τα 75 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών που ψήφισαν τον Τραμπ και την πολιτική του. «Με αυτό το δεδομένο περιορίζονται οι δυνατότητες των ΗΠΑ και εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε κάθε συμφέρον από την επιτυχία του Μπάιντεν και της πολιτικής του, μιας πολιτικής που θα φέρει πίσω και θα δεσμεύσει τη χώρα στην λεγόμενη πολυμέρεια, στη συνεργασία των ΗΠΑ με διεθνείς δομές».

Σε αυτήν την πορεία ο πρώην Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εφιστά την προσοχή στην Γερμανία και την Ευρώπη. «Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας, εμείς όχι οι άλλοι για τη δική μας ασφάλεια» επισημαίνει. «Κι αυτό σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό τοπίο. Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο εντάσεων τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ανατολική Ευρώπη. Που σημαίνει όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και στρατιωτικά. Όποιος τρέφεται με αυταπάτες στο τέλος θα πρέπει να κάνει την εμπειρία που οδηγεί στην παρουσία ενός Τραμπ νούμερο δύο σε τέσσερα χρόνια».


Διπλωματία που να βασίζεται στον στρατό

Ο «ατλαντιστής» Γιόσκα Φίσερ υπενθυμίζει ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και πρώτα η Γερμανία, θα πρέπει υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών. «Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία χωρίς τη Γερμανία. Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία βρίσκονται στον πυρήνα του όλου. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι ακόμη και η καλύτερη διπλωματία που δεν στηρίζεται σε στρατό, δεν λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη από τον διεθνή παράγοντα, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να βασιστεί σε στρατιωτικά μέσα. Περί αυτού πρόκειται».

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου