Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Μ.Βρετανία: Ενισχύσεις 5 δις, φόροι 6 δις με αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών


1/3/2021

Νέες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά και νέα φορολογικά βάρη προβλέπει ο προϋπολογισμός που καταθέτει την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του βρετανικού τύπου στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 που θα καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ προβλέπονται πέντε δισεκατομμύρια λίρες για ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ από την άλλη επιβάλλεται αύξηση στον φόρο εισοδήματος, ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το σχέδιο εξόδου από το λοκντάουν θα είναι ένας δύσκολος δρόμος για τους Βρετανούς.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο ενίσχυσης στοχεύει στους τομείς που θεωρείται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδήμια, καθώς και στον περιορισμό της ανεργίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,1%. Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις, όπως εμπορικά καταστήματα, παμπ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα λάβουν ενίσχυση έως και 18.000 λίρες, ενώ όλα δείχνουν ότι θα επεκταθεί και το σχέδιο αναστολής εργασίας «furlough» μέχρι τον Ιούνιο.

 
Απομάκρυνση από τις δεσμεύσεις των Συντηρητικών

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή το πάγωμα των ορίων στις κλίμακες φορολόγησης για τουλάχιστον 3 χρόνια, με το αφορολόγητο να μένει στις 12.500 λίρες και την ανώτερη στις 50.000 αντίστοιχα, με το μέτρο αυτό να ωθεί τους φορολογούμενους σε υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης σε βάθος χρόνου. Επιπρόσθετα, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξηθεί σταδιακά από το 19% στο 25% μέχρι το τέλος του 2024. Το σχέδιο του υπουργού έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του κόμματος των Συντηρητικών, που είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιβάλλει αύξηση τους φόρους εισοδήματος.

Τα αντικρουόμενα μέτρα εκφράζουν την πρόθεση του Λονδίνου να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση της οικονομίας από φόρους και όχι από δανεισμό, με την πανδημία να έχει προκαλέσει «τρύπα» στο κρατικό προϋπολογισμό ύψους 43 δις λιρών, την οποία θέλει η κυβέρνηση να εξισορροπήσει σε βάθος τετραετίας. Η κυβέρνηση Τζόνσον το προηγούμενο οικονομικό έτος δανείστηκε 271 δις λίρες, με το συνολικό δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 2,1 τρισεκατομμύρια.

Πηγή Deutsche Welle  

Απίστευτο !!! Άθεος μέχρι να αρχίσει να πέφτει το αεροπλάνο και Νεοφιλελεύθερος ή Φεντεραλιστής μέχρι να ξεσπάσει μία κρίση. Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει Κευνσιανή πολιτική με αύξηση των δημοσίων δαπανών για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα για τον κορονοιό. Η χρηματοδότηση των μέτρων γίνεται από την αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών. Πράγμα που είναι απολύτως λογικό ακόμα και για τους Νεοφιλελεύθερους (ή Μονεταριστές) της Αγγλίας.

Στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν θα εφαρμόσει ένα άλλο Κευνσιανό μέτρο με την παροχή στους πολίτες του λεγόμενου ''χρήματος από ελικόπτερο'' όπου θα κατατεθούν στον λογαριασμό κάθε ενήλικου πολίτη 2.000 δολάρια.

Στην ΕΕ το ανεμικό Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα αυξήσει την παραγωγή των γερμανικών εταιρειών. Στην Ελλάδα θα κατευθυνθεί στο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ''. Ήδη ΄έχει καθυστερήσει μιας και θα αρχίσει από τον Ιούνιο.Για μία ακόμα φορά η ηγέτιδα της ευρωζώνης ωθεί τα πράγματα σε οικονομική κρίση προς όφελος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου