11/3/2021
Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας μαζί με την ανάπτυξη τόνωσε υπερβολικά την αυτοπεποίθηση της κινεζικής ηγεσίας. Οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι όμως προβληματικές.
Ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος της Κίνας. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, οι εξαγωγές περνούν περίοδο άνθησης και το πιο βασικό είναι ότι η χώρα έχει τον απόλυτο έλεγχο της πανδημίας. Στον ανταγωνισμό των συστημάτων ο Σι Ζιπίνγκ θεωρεί τον δικτατορικό τρόπο διακυβέρνησης ως υπεροχή, την ώρα που οι δυτικές δημοκρατίες είναι δυσλειτουργικές και ασταθείς, και όχι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, όπως πιστεύει. «Η Ανατολή βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ενώ η Δύση σε πορεία παρακμής». Αυτή είναι πιο αγαπημένη του έκφραση, όπως μεταφέρεται τουλάχιστον. Στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, όπου αυτές τις ημέρες συνεδριάζει το Λαϊκό Κογκρέσο, ο Σι Ζιπίνγκ παίρνει τον λόγο πολύ συχνά. Αλλά τι λέει;
Δύει η Δύση;
Κάνει λόγο για «θεμελιώδεις αλλαγές, που έχουν να γίνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια». Προειδοποιεί για «ανασφάλειες» και καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε «πολεμική ετοιμότητα» προς εκφοβισμό της μεγάλης ανταγωνίστριας χώρας, των ΗΠΑ. Θεωρείται βέβαιο ότι ο 67χρονος Σι στοχεύει στη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικό Κόμματος τον Ιούλιο. Γιατί μετά εποφθαλμιά μια θέση δίπλα στον Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Και του χρόνου σε μια τρίτη θητεία του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας και του κόμματος, ένα βήμα και μια εκδήλωση ισχύος χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας. Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα δίνει αγώνα κατά της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, η Κίνα επιδιώκει για τρίτο χρόνο ανάπτυξη 6%, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε μια από τις συνεδριάσεις. Οι 3.000 σύνεδροι θα εγκρίνουν σήμερα αυτόν τον στόχο του. Μάλιστα ορισμένοι ειδήμονες προβλέπουν ποσοστό του 8%. Για να αποδεσμευτεί οικονομικά και τεχνολογικά η Κίνα από το εξωτερικό το νέο πενταετές σχέδιο προβλέπει μαζικές επενδύσεις στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.
Μετά από τέσσερα επεισοδιακά χρόνια με τον τέως πρόεδρο Τραμπ και τις κυρώσεις του σεκινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς η Κίνα θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από παγκόσμιους προμηθευτές. Παράλληλα θέλει να τονώσει την εσωτερική αγορά για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές. Πολύ συχνά γίνεται λόγος για την «σαφή αντίθεση ανάμεσα στην τάξη στην Κίνα και το χάος στη Δύση». Βέβαια αρχικά επικρίθηκε ο τρόπος που το Πεκίνο διαχειρίστηκε την έκρηξη κρουσμάτων στη Βουχάν, αλλά από τα τέλη Ιανουαρίου πέρυσι που επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα με απαγορεύσεις εξόδου, μαζικά τεστ για εκατομμύρια, ιχνηλατήσεις και καραντίνα, η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο από το καλοκαίρι. Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποιες τοπικές εστίες, που όμως αντιμετωπίζονται άμεσα. Η Κίνα ακολουθεί μηδενική στρατηγική κορωνοϊού. Μόνο λίγοι ταξιδιώτες επιτρέπεται να μπουν στη χώρα και μετά πρέπει να μένουν σε καραντίνα δύο ή τριών εβδομάδων.
Προςένοπλη σύρραξη με τις ΗΠΑ:
Καθημερινότητα και οικονομία βαίνουν προς ομαλοποίηση, όπως αποδεικνύεται από την φυσική παρουσία των 3.000 συνέδρων στη Μεγάλη Αίθουσα. «Καταγράψαμε μεγάλη στρατηγική επιτυχία κατά του Covid-19και η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που επέτυχε ανάπτυξη μέσα σε μιαν ασυνήθιστη χρονιά στην ιστορία της χώρας» συνόψισε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι το «νέο αναδύεται, την ώρα που το παλαιό χάνεται». Αλλά η στρατιωτική και στρατηγική ισορροπία δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Ο Σι Γιπίνγκ σε ομιλίες του στο εσωτερικό προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη και την ασφάλεια που πηγάζει από τις ΗΠΑ. Η κινεζική ηγεσία προτείνει στον πρόεδρο Μπάιντεν μια νέα αρχή σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά θέτει όρους. Την κόκκινη γραμμή των Κινέζων ξεπερνά η στήριξη των ΗΠΑ στην Ταιβάν, που η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της, καθώς και ανάμειξη τους στα εσωτερικά της «υπό τοπρόσχημα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για κριτική στον τρόπο που οι Κινέζοι μεταχειρίζονται την μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Το Πεκίνο επιδιώκει και την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι Αμερικανοί για να γονατίσουν οικονομικά την Κίνα, όπως πιστεύουν.
Ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης μεγαλώνει. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρουσία τους στρατιωτικά γύρω από την Ταιβάν και στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κινεζικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας παραβιάζουν καθημερινά την ζώνη αναγνώρισης του εναερίου χώρου της Ταιβάν. Κινέζοι πολιτικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «ανεπιθύμητης διένεξης και έναν μακρύ πόλεμο» με τις ΗΠΑ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου αυξάνεται για φέτος στο 6,8% και ο ισχυρός στρατηγός Χου Κιλιάνγκ, μέλος του Πολιτμπιρό, παραπέμπει στη λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη» σε περίπτωση που μια διένεξη γίνεται αναπόφευκτη, όταν μια ανερχόμενη δύναμη προσπαθεί να αντικαταστήσει την ηγεμονία μιας άλλης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου