Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Δεν δικαιολογούνται τα πιο αυστηρά μέτρα

6/3/2021

 Τις τελευταίες μέρες ακούμε για την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ που οδήγησαν σε νέα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της εμπορικής δραστηριότητας. Είναι όμως έτσι;

Η κ. Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση είπε ότι ο δείκτης θετικότητας πλησιάζει στο 4%. Είναι ο αριθμός ελέγχων με τα αντίστοιχα κρούσματα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κατατάσσει στο ''πράσινο'' τις χώρες που έχουν θετικότητα κάτω του 4%. Βλέπουμε έτσι ότι μπορεί τα κρούσματα να ανεβαίνουν αλλά είναι απόλυτα ελεγχόμενα.

Είπε επίσης ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ covid είναι 63% πανελλαδικά και 87% στην Αττική. Βλέπουμε έτσι ότι κίνδυνος υπάρχει μόνον στην Αττική ενώ στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.


Γι' αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα μέτρα περιορισμού (lockdown) πράγμα που δεν δικαιολογείται, εκτός από την περιοχή της Αττικής. Τα νέα αυτά μέτρα θα κοστίσουν συνολικά 1.2 δις ευρώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας. Αδικαιολόγητη σπατάλη πόρων και αναταραχής στην κοινωνία.


Ίσως ο μόνος λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι στις δημοσκοπήσεις οι μισοί είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης για τον κορονοιό 

Εδώ εγείρονται μερικές απορίες. Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας δήλωσε ότι οι ΜΕΘ covid στην Αττική είναι 360, αριθμός πολύ μικρός για μία περιοχή που έχει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι η ''πίεση'' στις ΜΕΘ και η αύξηση των κρουσμάτων είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε περιορισμό των μετακινήσεων και της εμπορικής δραστηριότητας. Έπρεπε εδώ κι ένα χρόνο να αυξηθούν οι ΜΕΘ covid πράγμα που θα οδηγούσε στην πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα είχε την ευχέρεια να εκπαιδευτεί από το καλοκαίρι και μετά όταν είχαν μειωθεί το κρούσματα και οι διασωληνομένοι. Το κόστος θα ήταν ελάχιστο μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις των αυστηρών μέτρων. Επί πλέον θα ήταν μικρότερο το κόστος στην κοινωνία, είτε επειδή θα υπήρχε μικρότερη ψυχολογική επιβάρυνση είτε γιατί δεν θα σταματούσαν οι εμπορικές δραστηριότητες. 

Στο ίσιο πλαίσιο θα έπρεπε να γίνουν δύο μέτρα ακόμα: Η μείωση του συνωστισμού στα αστικά λεωφορεία και ο περιορισμός των μετακινήσεων των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα και και ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών) ανήκει το 95% των θυμάτων από τον κορονοιό. Είναι εύλογο ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία αυτού του τμήματος του πληθυσμού. Ο περιορισμός των αναγκαστικών μετακινήσεων τους θα ήταν με την λεγόμενη ''βοήθεια στο σπίτι'' δηλαδή με υπάλληλους των δήμων ή άλλων υπηρεσιών που θα τους εξυπηρετούσαν στις ανάγκες τους από την αγορά τροφίμων μέχρι την πληρωμή λογαριασμών. Έτσι τα ευπαθή άτομα και οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνον για να κάνουν μία βόλτα.

Στα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη γίνεται απίστευτος συνωστισμός στις ώρες αιχμής. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη, οδηγός λεωφορείου της γραμμής 33 σταμάτησε στην πέμπτη στάση από την αφετηρία για να αποβιβναστούν οι επιβάτες και να πάρουν άλλα λεωφορεία. Υπενθυμίζω ότι τα αστικά λεωφορεία είναι το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς στην πόλη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε 50 μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία από την Λειψία της Γερμανίας και τα έδωσε στον ΟΑΣΘ. Το κόστος για το καθένα ήταν 11 χιλιάδες ευρώ. Θα μπορούσε να αγοραστούν περισσότερα όπως και να γινόταν το ίδιο και για την Αθήνα. Το κόστος είναι ελάχιστο μπροστά στην κατάρα των lockdown. Έτσι θα μειωνόταν δραστικά η μετάδοση του κορονοιού με αντίστοιχη μείωση στα κρούσματα, τους διασωληνομένους και τους αποβιώσαντες.  Είναι αδιανόητο να πεθαίνουν άνθρωποι, να κλείνουν επιχειρήσεις και να υπάρχει μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση και να υπάρχει αυτή η κατάσταση στα αστικά λεωφορεία. Στο πρώτο lockdown υπήρξε μεγάλη αύξηση της χρήσης ψυχοφάρμακων και ναρκωτικών στην Αθήνα.

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση είναι αδύνατο να επενδύσει για να αυξηθούν τα λεωφορεία. 


Ένα σοβαρό μέτρο αποφυγής των μολύνσεων από κορονοιό είναι και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων πράγμα που συνεπάγεται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των νοσοκομείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου