Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Πάρτι στη Μαδρίτη. Ανθρώπινο ή παράλογο;


7/3/2021

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας έχει τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και τα πιο χαλαρά μέτρα για την πανδημία. Πολλοί τουρίστες από τη γειτονική Γαλλία επωφελούνται...

Για τη Ζυλί ο δρόμος προς τον Παράδεισο κράτησε μόνο μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Τόσο χρειάστηκε η 23χρονη φοιτήτρια για να πετάξει από την Τουλούζη στη Μαδρίτη, διψασμένη για έξοδο και διασκέδαση. «Είναι πράγματι παραδεισένια εδώ η κατάσταση, επιτέλους μπορούμε να ζήσουμε πραγματικά, να χαρούμε λίγο», λέει η ίδια, απολαμβάνοντας τη μπύρα της στη συνοικία Σαμπερί. Η φίλη της η Αν φαίνεται να συμφωνεί.  

Δεν είναι οι μόνες που αφήνουν τη Γαλλία για να απολαύσουν λίγες στιγμές ξενοιασιάς στην ισπανική πρωτεύουσα. Όχι μόνο εστιατόρια και μπαράκια, αλλά και μουσεία, κινηματογράφοι ή άλλοι χώροι εκδηλώσεων έχουν ανοίξει στη Μαδρίτη. Η εφημερίδα El País κάνει λόγο για μία «όαση διασκέδασης» και μία «νησίδα ελευθερίας στο πέλαγος των περιοριστικών μέτρων που σαρώνει όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις». Για τους Μαδριλένους οι επισκέπτες από τη γειτονική Γαλλία αποτελούν σανίδα σωτηρίας στην κρίση της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή τα μισά έσοδά μας προέρχονται από τους Γάλλους» λέει ο Χοσέ, σερβιτόρος στην κεντρική πλατεία Plaza Mayor.

Ταξιδιωτικά πακέτα με παράνομα πάρτι

Από τον Ιανουάριο έχουν επισκεφθεί τη Μαδρίτη περισσότεροι από 117.000 Γάλλοι, ενώ οι Γερμανοί - άλλοτε η μεγαλύτερη τουριστική ομάδα για την ισπανική πρωτεύουσα - δεν ξεπερνούν τους 51.000 και οι Βρετανοί τους 23.000. Κάποιοι επιτήδειοι προσφέρουν τουριστικά πακέτα για το Σαββατοκύριακο με πτήση, διαμονή, διατροφή και ένα παράνομο πάρτι, με τις τιμές να αρχίζουν από τα 150 ευρώ. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο η αστυνομία της Μαδρίτης επενέβη για να διαλύσει 442 παράνομα κορωνοπάρτι. Ήταν ένας αριθμός ρεκόρ.

Οι επισκέπτες από τη γειτονική Γαλλία δεν αποζητούν μόνο την έξοδο και τη δροσερή μπύρα, αλλά και τις κοινωνικές επαφές. Η Ζυλί και η Αν μιλούν με τους Ισπανούς στο διπλανό τραπέζι, με την κοπέλα που σερβίρει, με μουσικούς του δρόμου. Ένας άλλος Γάλλος, ο Αντριάν, που ήρθε με το αυτοκίνητο και με τρεις φίλους, αγανακτεί για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του: «Εντάξει, είπαμε να προσαρμοστούμε στον κορωνοϊό, αλλά είναι αδύνατον να ζεις χωρίς καμία κοινωνική επαφή», λέει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο ένας στους δύο Γάλλους έχει επιθυμήσει πάνω απ' όλα μία έξοδο σε εστιατόριο. Αλλά οι νεότερες ηλικίες, μεταξύ 18 και 24 ετών, θέλουν κυρίως να βγουν, να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν. Πολλοί νοσταλγούν και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, άλλωστε από τον Οκτώβριο έχουν κλείσει μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι στη Γαλλία. 

Έξοδος μέχρι τις 11 το βράδυ

Ενώ οι Γάλλοι κλείνονται υποχρεωτικά στο σπίτι από τις έξι το απόγευμα, στη Μαδρίτη το σιωπητήριο δεν επιβάλλεται πριν από τις 11 το βράδυ. Μάλιστα οι τοπικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. «Αυτός είναι ο στόχος μας για τις επόμενες μέρες» λέει ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Ικγνάθιο Αγουάδο. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά στην ισπανική πρωτεύουσα; Τόσο πολύ έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα; Η Ζυλί από τη γειτονική Γαλλία απαντάει πολύ χαλαρά: «Δεν ξέρω τα στατιστικά στοιχεία, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό συμβαίνει. Ή μήπως όχι;» Δυστυχώς όχι. Με 120 καθημερινά νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα, η Μαδρίτη παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα από όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας. Ακόμη και πολλές γαλλικές πόλεις εμφανίζουν καλύτερη εικόνα. Στη Γερμανία μόνο το κρατίδιο της Θουριγγίας καταγράφει τόσα πολλά κρούσματα.

Φαίνεται όμως ότι πολλοί Ισπανοί το βλέπουν διαφορετικά, συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν καθημερινά εκδηλώνονταν 400 νέα κρούσματα. Στη δική τους λογική οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα και χωρίς να καταδικάσουν σε χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις, εστιατόρια και μπαράκια, όπως συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τέσσερα εκατομμύρια άνεργοι

Η μαζική ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε και πάλι τα τέσσερα εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά το 2016, η συντηρητική αντιπολίτευση άρχισε να μέμφεται την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Podemos ότι με το αυστηρό λοκντάουν οδηγεί τη χώρα στην «απόλυτη καταστροφή». Στη Μαδρίτη η επικεφαλής της τοπικής συντηρητικής κυβέρνησης Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο δηλώνει ότι θα επιμείνει στη φιλελεύθερη πολιτική της, γιατί «χωρίς δουλειές δεν υπάρχει μέλλον», όπως λέει η ίδια.

«Ευτυχώς που έχουμε κι αυτήν» λέει ο παρουσιαστής Πάμπλο Μότος. Την ίδια στιγμή άλλες περιφέρειες της Ισπανίας όπως η Βαλένθια, η Μουρθία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, που εμφανίζουν πολύ λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, παραμένουν σε αυστηρό λοκντάουν. «Ωραία λοιπόν, οι Γάλλοι το διασκεδάζουν στη Μαδρίτη κι εμείς δεν μπορούμε ούτε τους συγγενείς μας να επισκεφθούμε», γράφει μία αγανακτισμένη Ισπανίδα στο Twitter.

Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου