26/4/2021
Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των κόκκινων δανείων μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δις ευρώ
Καθοριστικό βήμα στην πορεία πλήρους εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί η επιτυχής άντληση 1,38 δις ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα της ΑΜΚ στο εξωτερικό.
Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση στην αύξηση, σημειώνοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο Πειραιώς και στη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση, ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».
Η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό καλύφθηκε κατά 58% από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους –εκτός από τους cornerstone επενδυτές Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και Helikon Investments– περιλαμβάνονται το νορβηγικό επενδυτικό κεφάλαιο Norges Bank, που διαχειρίζεται πετρελαϊκά έσοδα 1,3 τρισ. δολ., ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Fidelity, το private equity Bain Capital, η Blackrock, το καναδικό Fiera Capital, συγκεντρώνοντας το 20% της αύξησης, ενώ με μικρό ποσοστό συμμετείχε η ADIA, επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ΑΜΚ καλύφθηκε κατά περίπου 8 φορές στην ιδιωτική τοποθέτηση, πλην της συμμετοχής των cornerstone investors, που είχαν δηλώσει εξαρχής τη συμμετοχή τους στην αύξηση με συγκεκριμένα ποσά συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ.
Συνολικά μέσω της διαδικασίας του book building αντλήθηκε 1,17 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια που έβαλε το ΤΧΣ, το οποίο, μετά την υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από το εξωτερικό, περιορίζει τη συμμετοχή του στο 27% μαζί με τις μετοχές που ήδη διαθέτει (25,6% συμμετοχή στην ΑΜΚ). Το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδύσει διαμορφώνεται στα 337,6 εκατ. Οι εγγραφές έγιναν στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο όριο που είχε προσδιορίσει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings.
Η άντληση κεφαλαίων ύψους 1,38 δις ευρώ, έναντι 1 δις που είχε ανακοινωθεί αρχικά, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης για τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων κάτω από το 10% τους επόμενους 12 μήνες (συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης επίδρασης της πανδημίας) και στο 3% μεσοπρόθεσμα. Τα κεφάλαια της αύξησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου που η διοίκηση της τράπεζας υλοποιεί μέσω σειράς οργανικών και μη ενεργειών, θα καλύψουν τη ζημία των 2,3 δις που θα προκαλέσει η τιτλοποίηση των 11 δις με την κωδική ονομασία Sunrise.
Μέσω της τιτλοποίησης θα επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι το 2024 το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει στο 3%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPE θα μειωθεί, από το 35% που είναι μετά την ολοκλήρωση των δύο τιτλοπoιήσεων Phoenix και Vega, συνολικής αξίας 6,9 δις (45% στα τέλη του 2020, πριν από την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών), στο 22% μέσω της ολοκλήρωσης της πρώτης τιτλοποίησης των 7,2 δις (Sunrise 1) και στο 10% μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης (Sunrise 2). Η περαιτέρω μείωση στο 3% θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων τριών ακόμη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 1,4 δις.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, της έκδοσης Tier I που θα ακολουθήσει και των ενεργειών για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου επιπλέον 1 δις, θα προσθέσουν στα κεφάλαια της τράπεζας 6,7 μονάδες βάσης και θα αντισταθμίσουν την ισόποση μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τις διαδοχικές τιτλοποιήσεις που υλοποιεί η τράπεζα. Εκτός από την πώληση κόκκινων δανείων, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση μιας συνθετικής τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων συνολικής αξίας 2 δις.
Οι πρωτοβουλίες συγκλίνουν στην αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16% και στην επίτευξη απόδοσης ενσώματων κεφαλαίων (RoaTE) 5% στο τέλος του 2021 και άνω του 10% το 2024.
Πηγή
Δευτέρα 26 Απριλίου 2021
Ποιοι συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου